Home / TEMA DANA / VEST KOJA JE UZDRMALA ZAPAD: FBI TRAŽIO UMEŠANOST RUSIJE, A PRONAŠAO JEVREJE…

VEST KOJA JE UZDRMALA ZAPAD: FBI TRAŽIO UMEŠANOST RUSIJE, A PRONAŠAO JEVREJE…

Vest da je Izrael uložio ogromne napore da na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama 2016. pobedi Donald Tramp, a ne Hilary Klinton, nije nova, kao što nije novost da su svi američki predsednici proteklih desteljeća imali podršku jevrejske države i organizacija AIPAC i Američkog jevrejskog kongresa.

Međutim, vest je važna u kontekstu antiruske histerije o navodnom uplitanju Moskve u izborni proces, što američki istražitelji ni danas ne mogu dokazati.

Tražeći dokaze o ruskoj umešanosti se prošle godine saznalo da je visoki zvaničnik u predizbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa za pobedu na izborima 2016. godine zatražio pomoć od izraelskih firmi.

Rik Gejts, bivši direktor Trampove kampanje, ušao je u pregovore s izraelskim firmama kako bi putem lažnih virtualnih računa uticao na oko 5000 izbornih delegata Republikanske nacionalne konvencije i udaljio ih od republikanskog kandidata Teda Kruza. Neki su kandidati špijunirani, kao i njihovi pomoćnici, izvestio je Njujork tajms krajem prošle godine.

Izveštaj se temelji na kopijama dokumenata izraelskih firmi, uključujući za tu svrhu posebno osnovanu firmu Psy-Grup, koju su osnovali bivši obaveštajci Mosada, a služila se uslugama ove izraelske obaveštajne službe.

Izraelci su napravili plan čija je primena trajala mesec dana i njome je pokrenut i pojačan sukob suparničkih republikankih frakcija putem društvenih medija, dok je u drugom delu predloženo da se provedu “komplementarne obaveštajne aktivnosti” o demokratskoj kandidatkinji Hilary Klinton.

Specijalni tužioc, Robert Miler, koji istražuje navodno uplitanje Rusije, na kraju je dobio kopije predloga, a čak je ispitao osoblje izraelske firme Psy-Grup. Istražitelji iz Federalnog istražne agencije (FBI) su podneli sudski zahtev izraelskim vlastima za zapljenu kompjutera spomenute firme.

Gejts se tada obvezao da će od februara (veljače) 2019. sarađivati s Milerovom ekipom u istragama o izbornim prevarama i priznao je krivnju za optužbe o zaveri i lažne iskaze u kontekstu istrage.

Navodne implikacije izraelskih firmi na izbornu prevaru u Sjedinjenim Državama su se objavile prošlog oktobara (listopada), dok je Tramp bio pod sve većim pritiskom demokratskih senatora, koji su tražili njegov opoziv zbog navodnih veza njegova izbornog tima s Rusijom.

Tajno izveštaj američke kojeg je CIA sastavila u decembru (prosincu) 2016. navodi kako je Rusija intervenisala na izborima da osigura pobedu Trampa, ali izveštaj ne sadrži nikakve dokaze, osim onih objavljenih u medijima. Slično je s dokumentom kojeg su pripremile Američke obaveštajne službe (USIC), koji potvrđuje navodno rusko hakiranje i uplitanje, dok ni CIA ni USIC ne spominju Izrael.

Prema najnovem izveštaju, izraelska firma Psy-Grup je vodila kampanju u korist Trampa i izravno je uticala na rezultate američkih predsedničkih izbora 2016.

Izraelsku firmu su osnovali bivši obaveštajci Mosada, što je otkriveno tražeći dokaze o ruskom uplitanju. FBI je otkrio da je Psy-Grup preuzeo i brigu o privlačenju simpatizera američkog senatora Bernia Sandersa, koje se okrenulo protiv Hilary Klinton, ove nedelje otkriva časopis Njujorker .

U tom smislu se dodaje da je američki specijalni tužioc Robert Miler ispitao aktivnosti firme, ali je izraelska paraobaveštajna firma Psy-Grup zatvorena u veljači 2018. godine, upravo kada je Milerov tim počeo ispitivati zaposlene, navodi se u izveštaju. To znači da ih nikada nije ispitao i da mu iz Tel Aviva nisu mogli poslati zaplenjena kompjutera spomenute firme.

Tramp je u nekoliko navrata rekao kako “nema dokaza” o koordinaciji njegove izborne kampanje s Rusijom, što je verovatno tačno, jer bi verovatno bili bi i pronađeni.

S druge strane, nekoliko je izvora mesecima tvrdilo da je izborna kampanja Trampa tražila i dobila pomoć izraelskih firmi, uglavnom Psy-Grupe, za pobedu na izborima 2016. godine.

Osim toga, izveštaj je otkrio da izraelska firma radi na tajnom širenju poruka kako bi uticala na razmišljanje i ponašanje ljudi u odnosu na kampanju bojkota i sankcija protiv Izraela (BDS) u američkim univerzitetskim kampusima.

Otkriveni su i detalje operacije Projekta Mariposa, koja je finansirana s 2,5 miliona dolara, a cilj joj je destabilizacija i gašenje “anti-izraelskih” pokreta iznutra.

Pokret BDS je globalna kampanja koja traži da se provede finansijski pritisak na Izrael kako bi se jevrejska država prisilila na poštivanje međunarodnog prava, uključujući povlačenje s okupiranih područja, rušenje zidova na Zapadnoj obali i pravo na povratak palestinskih izbeglica.

Predsednik, izbori, SAD

Tri ključna pravca delovanja kampanje BDS su okupacija, kolonizacija i apartheid. Kampanja nije usmerena protiv jevrejskih građana, niti protiv Jevreja u svetu. Čak i mnogi Jevreji sudeluju u kampanju, uključujući one koji žive u Izraelu. Protive se institucijama koje podržavaju i finansiraju politiku Izraela na „okupiranim“ palestinskim područjima.

Za Donalda Trampa se može reći da je zbog podrške Izraelu jedan od najradikalnijih američkih predsednika, ili je jednostavno iskren i samo govori i radi što i drugi, koji su svoje aktivnosti pokušavali prikriti.

Ovu se grupu neuspešno pokušalo povezati s Moskvom, jer je njezina matična firma registrovana je na britanskim Devičanskim ostrvima pod nazivom Protekser Limited. Deo poslovnih aktivnosti matične firme, ne Trampovog tima Psy-Grup, posluje s firmom MGTM Finanšal Servis Limited, koja je navodno pod kontrolom grupe Metropol iz Moskve, ruskog konzorcija s više milijardi dolara.

Izveštaj o objavljivanju i tržišnoj disciplini za 2016. koje je pripremilo MGTM potvrđuje da je “firma pod zajedničkom kontrolom Metropol Grupe koja deluje u sektorima kao što su berzansko posredovanje, upravljanje imovinom, savetovanje, komercijalno bankarstvo, nefinansijska ulaganja, rudarstvo, osnivanje industrijskih holdinga, nekretnina i vođenje mreže turističkih agencija”.

Međutim, čak ni američka grupa Medium, koja je objavila izveštaj o povezanom poslovanju nekih podružnica ove mreže, navela kako u vreme objavljivanja vesti nije bilo nikakvih dokaza o direktnim vezama između matične firme Psy-Grupe, Proteksera i Metropol grupe.

Dokazi da iza aktivnosti Mosada u Trampovoj kampanji stoji Moskva nisu pronađeni do danas, kao što se ne objavljuju važne informacije o radu i uticaju Psy-Grupe uoči i toekom američkih predsedničkih izbora 2016.

Check Also

OSEDLALI SU NAS I TERAJU U KAS, DO KRAJA, DOK SE NE MOŽE PA JOŠ DALJE- NE MARI, NIJE DO NAS, NE MOŽEMO MI TU NIŠTA, ŽIVI ČOVEK I NA ČETIRI NOGE..?

Piše, Mihajlo Medenica Gde smo, rode voljeni? Poznajemo li se još po čemu osim po …