Home / U FOKUSU / KURDI OSNIVAJU DRŽAVU U SIRIJI: Još šest meseci do potpune realizacije američkih planova na severu Sirije! (MAPA)

KURDI OSNIVAJU DRŽAVU U SIRIJI: Još šest meseci do potpune realizacije američkih planova na severu Sirije! (MAPA)

500

Kurdi su u martu 2016. proglasili svoju državoliku autonomiju „Federacija severna Sirija“, a za 22. septembar i 3. novembar ove godine zakazali su izbore na dva nivoa na toj teritoriji.

Kurdska agencija Havar objavila je da će 19. januara biti održani izbori za parlamente provincija i Demokratske kongres naroda Federacije, odnosno federalnu skupštinu takozvane „Federacije Severne Sirije“.

Kurdi sada imaju ambiciju da, uz pomoć svojih američkih saveznika, u sastav „Federacije“ uključe i grad Raku, kao i dobar deo istoimene sirijske provincije, koji trenutno drže pod svoom kontrolom.

Kurdi sada kontrolišu dobar deo sirijske teritorije uz granicu sa Turskom (žutom bojom obeleženo na mapi), odnosno gotovo čitavu severnu Siriju, uzuzev nekoliko manjih enklava koje drže snage lojalne vlastima u Damasku (crveno) i teritorije koja je pod kontrolom „Štita Eufrata“ (tamno zeleno) – snaga koje predvodi Turska armija.

Zvanični Damask ne priznaje „Federaciju severna Sirija“, a turske vlasti su više puta jasno stavile do znanja svim zainteresovanim stranama da neće dozvoliti formiranje Kurdistana, kako na svojoj, tako i na teritorijama susednih država.

Južnu polovinu pokrajine Raka, nekada najvažnijeg uporišta Islamske države u Siriji, munjevitom operacijom oslobodile su Tigrove snage Sirijske arapske armije, uz podršku lokalnih plemenskih odreda.

Osim četvrtine pokrajinske prestonice, u kojoj ID još uvek pruža snažan otpor Kurdima i Amerikancima, teroristima je u ovoj sirijskoj pokrajini ostao još samo jedan grad, na koji ipravo jurišaju Tigrove snage i njihovi saveznici…

Pogledajte video:

(fakti.org, Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …