Home / U FOKUSU / Nemačke tajne službe otkrile- Turci igraju dvostruku igru..

Nemačke tajne službe otkrile- Turci igraju dvostruku igru..

Nemačka vojska veruje da Turska „igra dvostruku igru“ u borbi protiv terorista i koristi podatke nemačkih obaveštajaca za svoje interese, prenosi „Sputnjik“.

-

„Špigl“ piše da Nemačka planira da Turskoj prosledi obaveštajne podatke o Siriji i Iraku, ali samo od određenog dela, uprkos činjenicu da su obe zemlje članice NATO-a.

Bundestag je u petak odobrio slanje nemačke vojske (Bundesvera) u borbu protiv terorista u Siriji, a očekuje se da će ta misija trajati do 31. decembra 2016. godine.

Kao deo te misije Nemačka razmatra da stacionira Tornado u bazi NATO u Inciliku u Turskoj. Međutim, Berlin ne veruje Ankari i pretpostavlja da bi Turska mogla da te podatke iskoristi za gađanje položaja Kurda.

„Tačno je, Ankara je koaliciji obezbedila osam F-16 aviona koji učestvuju u zajedničkim napadima protiv Daeša s vremena na vreme. Međutim, Turska u isto vreme sprovodi vazdušne udare protiv kurdskih militanata koji su partneri SAD i koji se takođe bore protiv islamista na severu Iraka i u Siriji“, navodi se u tekstu.

Kako „Špigl“ navodi, nemačka vojska će ograničiti obaveštajne podatke i pažljivo posmatrati da se kojim slučajem njihovi planovi ne iskoriste za napade na Kurde.

„Ova dilema pokazuje koliko su komplikovani odnosi unutar koalicije i kako njeni članovi slede svoje interese pod maskom antiterorističkog rata“, piše „Špigl“.

(Sputnjik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …