Home / U FOKUSU / OBJAVA RATA: Ako Turci napadnu Ruse u Siriji, Rusija će bombardovati Tursku!

OBJAVA RATA: Ako Turci napadnu Ruse u Siriji, Rusija će bombardovati Tursku!

Ako Turska napadne ruske vazdušne snage u Siriji – to će značiti objavu rata i tada je moguće da ruski avioni bombarduju Tursku, pa bi i otvoreni sukob sa NATO postao realnost, upozoravaju ruski vojni eksperti.

putin

Ukoliko pak saudijske trupe pokušaju da sa područja Turske uđu u Siriju i napadnu regularnu sirijsku vojsku, dejstvovaće ruski avioni ili će Moskva poslati specijalnu padobransku diviziju da zaštiti granicu, procenjuju stručnjaci.

Ipak, oni veruju da je takav razvoj događaja najmanje verovatan, kao i da će se Saudijci i Turci zadovoljiti isporučivanjem oružja i obukom islamista koji se bore portiv Asada.

Ruski vojni ekspert Mihail Aleksandrov, vodeći stručnjak Centra za vojnopolitička istraživanja međunarodnih odnosa Moskovskog državnog univerziteta, navodi da Saudijcima, u logističkom smislu, neće biti lako da pošalju trupe u Siriju.

Irački koridor je problematičan Rijadu jer bi Bagdad na to reagovao krajnje negativno, pa ostaje slanje trupa preko Turske.

Za prebacivanje nekoliko hiljada pripadnika specijalnih jedinica iz Saudijske Arabije u Tursku radi vojne intervencije u Siriji potrebna je ozbiljna priprema, i u tom slučaju potrebno je već na teritoriji Turske postaviti trupe u borbeni poredak.

To se ne može izvesti neprimetno, a i potrajalo bi, pa će snage Bašara al Asada udvostručiti napore da blokiraju sirijsko-tursku granicu.

U slučaju da ne stignu to da učine, Rusija im može pomoći prebacivanjem desantne padobranske divizije, smatra Aleksandrov.

Ruski vojni stručnjaci procenjuju da saudijska intervencija ne deluje kao nešto ostvarljivo, dok se upad turskih trupa ne može potpuno isključiti, utoliko pre što su turske jedinice ranije već ušle na sever Iraka, u oblast gde žive Kurdi, pod izgovorom borbe protiv „terorista“ iz Kurdistanske radničke partije.

U varijanti da turska vojska uđe u kurdske oblasti, ruske trupe najverovatnije neće ulaziti u direktan sukob sa Turcima, ali je moguće da Rusi pomognu Kurdima u obuci vojnika i isporuci naoružanja.

Sirijske i turske trupe stajaće na liniji razgraničenja, dok će se u kurdskim oblastima Sirije voditi žestoke borbe između kurdskih dobrovoljaca i turske vojske.

Ruski stručnjaci ističu da je važno to što Turci više ne mogu zauzeti Alepo na severu zemlje, blizu sirijsko-turske granice, jer regularna sirijska vojska već zauzima grad. Zbog toga su mogućnosti napredovanja turskih trupa u ovom pravcu veoma ograničene, navode ruski vojni portali.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …