Home / U FOKUSU / OTKRIVEN PLAN UDARA ZAPADNIH SILA: Obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici, biće povod za njegovo odvajanje od Republike Srpske!

OTKRIVEN PLAN UDARA ZAPADNIH SILA: Obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici, biće povod za njegovo odvajanje od Republike Srpske!

web-tribune.com
Najveće zapadne sile planiraju da predstojeće obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici iskoriste da taj grad odvoje od Republike Srpske.

500

Paralelno sa najavljenim rezolucijom o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i u Kongresu SAD, kao i sa sve većim pretnjama da što više smanje nadležnosti RS, zapadne zemlje planiraju da pokrenu inicijativu da Srebrenica dobije specijalni status.

Tačnije, da taj grad zbog zločina koji je u njemu počinjen dobije status distrikta kao što ga ima Brčko.

– Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tokom rata tu bila zaštićena zona UN – navodi sagovornik iz Vlade Srbije.

Konačan spisak zvanica koji će prisustvovati 11. jula na obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici još nije poznat. Iz organizacionog odbora je potvrđeno da će prisustvovati bivši predsednik SAD Bil Klinton, turski predsednik Redžep Erdogan, slovenački Borut Pahor i crnogorski Filip Vujanović. Pozivnice su dobili i Andželina Žoli, jordanska kraljica Nur, britanska kraljevska porodica, predsednik SAD Barak Obama i predstavnici Srbije.

On podseća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke partije još 2007. da bi Banjaluka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja. U ovom gradu važi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu da glasaju svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živeli o tom gradu, bez obzira na to gde danas žive.

500

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak kaže da je ova ideja vrlo opasna.

– Nikakvu zvaničnu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH – kaže šef diplomatije BiH Igor Crnadak.

I vlast i opozicija u RS osuđuju ovu ideju koja bi predstavljala rušenje Dejtonskog sporazuma. Da bi Dejton bio promenjen, potrebno je da se o tome saglase tri konstitutivna naroda BiH, kao i Srbija i Hrvatska kao garanti sporazuma.

A upravo Beograd, tačnije premijer Aleksandar Vučić, biće pod velikim pritiskom, pre svih Nemačke, da pristane na slabljenje Republike Srpske u okviru BiH.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …