Home / U FOKUSU / RASPADA SE KRALJEVSTVO: London zavodi prinudnu upravu u Severnoj Irskoj! Škoti zahtevaju novi referendum!

RASPADA SE KRALJEVSTVO: London zavodi prinudnu upravu u Severnoj Irskoj! Škoti zahtevaju novi referendum!

britanija- policija- englezi

Škotski poslanici glasali su da se premijerki Nikoli Sterdžon omogući da podnese zvaničan zahtev Vladi Velike Britanije da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, uoči formalnog pokretanja procesa izlaska Britanije iz EU.

Za podnošenje zahteva za održavanje novog referenduma glasalo je 69 poslanika, dok je 59 bilo protiv, preneo je AFP.

Za referendum je potrebno odobrenje Vlade Velike Britanije, a Mejova je već rekla da „sada nije vreme“ za to.

Sterdžonova je prošle godine izjavila da je Škotska primorana da napusti EU protiv svoje volje.

Poslednja istraživanja pokazala su da podrška nezavisnosti Škotske iznosi 46 odsto, što je najveći udeo od 1999. godine, od kada se sprovodi takvo istraživanje.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je ranije da će sutra aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

Irsko pitanje

Ukoliko severnoirski političari ne uspeju da formiraju regionalnu vlast u naredne tri nedelje, Britanija će razmotriti sve opcije za Severnu Irsku, uključujući i direktnu vladavinu iz Londona, saopštio je britanski ministar za Severnu Irsku.

Politika Severne Irske nalazi se u krizi otkad se irska nacionalistička partija Sin Fejn povukla iz vlade u januaru, zbog čega su održani izbori 2. marta, a nakon čega je izgubljena probritanska većina koja je na vlasti u provinciji bila skoro čitav vek.

Rok od tri nedelje ističe sledećeg ponedeljka, pa se strahuje da će vlast biti premeštena iz provincijske vlade u London, navodi Rojters.

„Ne želimo da vidimo povratak direktne vladavine“, rekao je danas britanskom parlamentu severnoirski ministar DŽejms Brokenšajr, dodavši da će sve opcije biti razmotrene u slučaju da pregovori ne uspeju.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …