Home / U FOKUSU / SPREMAJU INVAZIJU: Amerikanci šalju 100.000 vojnika u Irak!

SPREMAJU INVAZIJU: Amerikanci šalju 100.000 vojnika u Irak!

Amerika i njeni saveznici nameravaju da pošalju 100.000 vojnika u Irak, upozorila je Hanan Fatlavi, vođa Irada pokreta, pozivajući se na detalje sastanka premijera Haider Abadija sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

 amerika-usa-sad-vojnici-vojska

Za vreme sastanka 27. novembra u Bagdadu, visokim zvaničnicima Iraka senator Mekejn je preneo da je odluka „već doneta“, te da nemaju o čemu da pregovaraju.

– 100.000 stranih vojnika, uključujući snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskig emirata i Jordana, kao i 10.000 američkih vojnika biće poslato u zapadne delove Iraka – navela je ona na svom Fejsbuku, prenosi RT.

Inače, Mekejn kao i njegov kolega Lindsi Graham odavno su poznati tamošnjoj javnosti kao vatreni zagovornici slanja bar trostruko većeg broja vojnika u Irak, nego što je to sada slučaj.

– Region je spreman za borbu. Region mrzi Islamsku državu. Turska mrzi ID. Ceo region želi da Asad ode. To je, dakle, prilika za Amerikance da jednim udarcem urade dve stvari i potvrde svoje liderstvo: da udare na ID i da oteraju Asada – nedavno je rekao Graham.

Prema trenutno raspoloživ podacima, SAD u Iraku trenutno ima 3.600 vojnika, od čega 100 njih pripada jedinicama za specijalne operacije.

Osim američkih vojnika, na teritoriji Iraka se nalaze i turske jedinice koje su u tu zemlju ušle bez saglasnosti iračkih vlasti, zbog čega su odnosi između ove dve zemlje postali novi izvor napetosti na Bliskom Istoku.

(Informer)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …