Home / U FOKUSU / SVE ONO O ČEMU SMO JEDINI PISALI A NISTE NAM VEROVALI- POSLE OVOGA SLEDI ČIPOVANJE: Nova pravila u BiH– Ako dete nije vakcinisano neće moći u vrtić, školu, a teško će se i zaposliti!

SVE ONO O ČEMU SMO JEDINI PISALI A NISTE NAM VEROVALI- POSLE OVOGA SLEDI ČIPOVANJE: Nova pravila u BiH– Ako dete nije vakcinisano neće moći u vrtić, školu, a teško će se i zaposliti!

vakcina- deca

Prema novoj odredbi koju je donelo Ministarstvo zdravlja Bosne i Hercegovine, deca koja nisu vakcinisana ubuduće se neće moći da budu upisana u vrtiće i škole.

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mirsada Mulaomerović izjavila je kako poslednjih nekoliko godina opada broj vakcinisane dece, a pogotovo opada pokrivenost vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zauški (MMR vakcina).

Međutim, u skladu sa novom naredbom Federalnog ministarstva zdravstva, nevakcinisana deca ubuduće neće moći da pohađaju vrtiće, škole.

Po rečima dr Mirsade Mulaomerović, vakcinisanost MMR vakcinom u BiH pala je na 64 odsto, što je značajno ispod proseka od 95 procenata koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuje Svetska zdravstvena organizacija.

Doktorka Mulaomerović ističe kako je najmanja pokrivenost MMR vakcinom zabeležena u prošloj godini.
– Vakcinisano je 11.843 dece u Federaciji BiH s prvom dozom MMR vakcine, što je znatno ispod zadatih ciljeva kako bi se ova bolest eliminisala – rekla je.

Federalno ministarstvo zdravstva je donelo naredbu o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu, s čijom se primenom počinje sledeće nedelje.

Ova naredba se inače donosi svake godine, s tim što je ovogodišnja naredba pobudila veće interesovanje javnosti zbog strožih mera koje predviđa.

Naime, ako se roditelji ne budu pridržavali propisa programa imunizacije, njihova deca neće moći da budu upisana u vrtiće, škole, kolektivne smeštaje, a provera jesu li primili vakcinu biće obavljana i kasnije pri zapošljavanju, stoji u naredbi.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH nedavno je iznela podatak kako je usled nedovoljnog vakcinisanja MMR vakcinom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije malih boginja. Prijavljeno je 5.103 slučaja, a od tog broja 553 dece je zbog komplikacija hospitalizovano.

Dr Mulaomerović smatra kako je pad pokrivenosti ovom vakcinom u Federaciji BiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posledicama koje vakcina može da izazove, kao i otporom koji se javio prema vakcinaciji uopšte širom sveta, kao i delovanjem raznih pokreta protiv vakcinacije.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …