Home / U FOKUSU / SVE VEĆA PANIKA: Marin le Pen bi mogla da “digne u vazduh“ Evropsku uniju, strah raste…

SVE VEĆA PANIKA: Marin le Pen bi mogla da “digne u vazduh“ Evropsku uniju, strah raste…

marin- le- pen

 

Socijalista Benoa Amon i levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon, razgovarali su u petak o mogućnosti da udruže snage kako bi pobedili Le Penovu i njenu partiju Nacionalni front. Ankete javnog mnjenje daju podršku ovoj dvojici muškaraca toliko, da ako bi se udružili, mogli bi imati dovoljno da 7. maja uđu u trku između dva prvoplasirana kandidata.

Mnogi nosioci francuskog duga se plaše Le Penove, koja je rekla da će izvesti zemlju iz Evropske unije.

Ali su oni očigledno prodali obveznice strahujući da bi ujedinjena levica mogla – možda ironično – pogurati centrističko glasanja ka Le Penovoj.

Razlika između francuskog i nemačkog 10-godišnjeg suverenog duga je porasla za više od 0,7 procentnih poena kako su se francuski prinosi popeli.

“Razliku između njih dve pokreće politički rizik od izbora,“ rekao je Dijego Iskaro, viši ekonomista u IHS Markit, istraživačkoj kompaniji sa sedištem u Londonu.

Ako Le Penova pobedi, “Ja bih očekivao da se razlika drastično poveća.“
Glavni indeks francuske berze, CAC 40, je pao za 0,65 odsto u petak.

Finansijski analitičari su već držali na oku berzu ove godine, sa predstojećim izborima u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji i time da je budućnost Evropske unije potencijalno dovedena u pitanje.

Važno je napomenuti da pobeda Le Penove ne čini francusko odstupanje iz EU sigurnim. Ali tamošnji izbori zaslužuju bliže nadgledanje nego kod ostalih evropskih učesnika, izjavio je Erik Adler, direktor PGIM nekretnina.

“Kakav god da bude ishod na drugim izborima, time se može upravljati,“ rekao je on u sredu na događaju u Njujorku. “Ideja da Marin le Pen može da pobedi bi mogla da digne u vazuh Evropsku uniju.“

Le Penova želi da obuzda imigraciju i bila je udarna vest u proteklih godinu dana sa svojom retorikom protiv Evropske unije, koja zvuči kao ona od bivšeg Bregzit lidera Najdžela Faraža.

Francusko napuštanje EU bi u suštini značilo da unija gubi svoju drugu i treću najveću ekonomiju na izborima u razmaku od manje od godinu dana.

Nemačka je najveća ekonomija EU.

U novembarskom intervjuu za CNBC, lider partije Nacionalnog fronta je rekla da je Francuska pretrpela “ogromne gubitke“ u mnogim sektorima, dodajući da je potreban strateški plan da se vrati na svoje noge. Za razliku od Velike Britanije, Francuska takođe koristi evro, pa će morati da promeni valutu ukoliko napusti Evropsku uniju.

Francuski izbori obično imaju dva kruga. Nedavne ankete pokazuju da će Le Penova osvojiti prvi krug glasanja, zakazan za 23. april, ali da će izgubiti 7. maja u drugom krugu, kada se bude glasalo između nje i bilo koga ko prođe u drugi krug.

“Većina anketa ukazuje da će Nacionalni front izgubiti izbore,“ rekao je Iskaro. “Ali, ankete su nedavno pogrešile, tako da ih moramo gledati sa rezervom.“
Većina anketa o Bregzit referendumu u Velikoj Britaniji i, najvažnije, o predsedničkim izborima u SAD, su pogrešile.

Anksioznost po pitanju toga da bi Le Penova eventualno mogla da pobedi na francuskim izborima je uznemirila investitore na globalnom nivou.

“Ako Le Penova pobedi, imaćemo krizu sa evrom,“ rekao je Piter Kardilo, glavnih tržišni ekonomista, dodajući da bi takav veliki poremećaj još podigao američki dolar.
Evro je pao za 3,6 odsto u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana.

(webtribune.rs)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …