Home / U FOKUSU / ZBOG OVE RUSKE PRETNJE TURCI NE SMEJU DA ZATVORE BOSFOR: Otvorićemo ga sa dva raketna plotuna, ali onda neće biti Istanbula!

ZBOG OVE RUSKE PRETNJE TURCI NE SMEJU DA ZATVORE BOSFOR: Otvorićemo ga sa dva raketna plotuna, ali onda neće biti Istanbula!

putin

Turska je, izgleda, počela da koristi svoj glavni adut u odnosima s Rusijom. Jer, pojavljuju se oprečne informacije s obala Bosfora da tamo desetine ruskih brodova stoje satima zbog sporosti turskih činovnika, te da je moreuz potpuno zatvoren…

Problem Bosfora je toliko osetljiv, da ispliva pri i najmanjem zaoštravanju odnosa s Turskom.

Jedna od glavnih svetskih saobraćajnih arterija obezbeđuje izlaz u svetski okean celoj jugoistočnoj Evropi: tu su i Bugarska, i Rumunija, i Gruzija, i Ukrajina.

Svakodnevno kroz Bosfor prolaze stotine brodova, kretanje je veoma intenzivno. A pošto je na najužem mestu širok svega 700 metara, a i s jedne i s druge strane je Istanbul, to što Turska trenutno radi u moreuzu, otežući sa kontrolom ruskih brodova, podseća na ucenu.

„Turska kao mali avlijaner napada veliku Rusiju“ – izjavio je lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski.

Poslednji put Turska je pretila zatvaranjem Bosfora za vojne brodove SSSR krajem 70-tih godina. Tada je sovjetski ministar inostranih poslova Andrej Gromiko rekao na koktelu u Beloj kući da će Crnomorskoj floti za prolazak u Sredozemno mora biti potrebno samo par raketnih plotuna.

Pritom je upozorio: „Usled toga će se, osim Bosfora, pojaviti još dva moreuza, ali, avaj, neće biti Istanbula!“

To upozorenje je Ankari bilo dovoljno za sledećih više od 30 godina.

(Fakti.org)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …