Home / ZANIMLJIVOSTI / BUMERANG KARME: Evo šta se dešava kad se hvalite, ogovarate i otkrivate svoje planove drugima..

BUMERANG KARME: Evo šta se dešava kad se hvalite, ogovarate i otkrivate svoje planove drugima..

Neznalica nastoji da naudi mudrome svojom zlobom, a čineći to, on na sebe preuzima teret greha mudrog čoveka…

karmaFoto: Pixabay.com

Jeste li znali da, kada kritikujete, na sebe preuzimate lošu karmu onoga kome to činite? Ko bi na svojim leđima, osim svoje, hteo da nosi i teret tuđe karme?

Važno je da zapamtite: Ako nekoga kritikujemo, tada preuzimamo negativnu karmu i loše karakterne osobine tog čoveka.

Tako deluje zakon karme. Moramo da naučimo da nikoga ne kritikujemo.
Ko nas kritikuje, predaje nam svoju pozitivnu karmu i preuzima našu lošu.

U “Mahabharati” se kaže: Ako ste nešto naumili, nešto želite da učinite, nikome o tome ne govorite.
Čim ste to rekli, za 80 odsto se smanjuje verovatnoća da će se to dogoditi, pogotovo ako ste to poverili zavidnom, pohlepnom čoveku.

Zašto ljudi koji govore malo i promišljeno, postižu više?

Oni ne gube energiju!

Drugo jednostavno pravilo povezano sa izgovorenom reči– ako smo učinili nekome nešto dobro i pohvalili se drugima, u tom trenutku gubimo pozitivnu karmu i sve svoje plodove dobrobiti, koje smo zaradili tim postupkom.

Hvalisavac malo šta postiže!

Zato, kada sledeći put krenete da nekoga kritikujete, setite se ovih nekoliko vrednih citata iz Veda koji nam govore o prirodi kritikovanja i kako ono utiče na našu karmu…

“Neznalica nastoji da naudi mudrome svojom zlobom, a čineći to, on na sebe preuzima teret greha mudroga, kojeg je mudar čovek odbacio oprostivši neznalici.” (Vidura govori Dhritarastri: Mahabharata, Udyoga-parva 34.74)

“Osoba koju kritikuju ne treba da i sama kritikuje u znak odmazde, jer će bol koju je osetio primanjem kritike, sama pojesti kritičara i poništiti rezultate njegovih dobrih dela.” (Dattatreya govori Saddhyama: Mahabharata, Udyoga parva 36.5)

“Tokom svog života, brahmana treba da materijalni prestiž smatra otrovom, a sramotu poput nektara. Ako neko nauči da toleriše sramotu, njegova uznemirenost će se povući i srećno će spavati, srećan se probuditi i srećno se kretati. Osoba koja ga vređa će, zbog svog greha, postati žalosna, a njegova će sreća nestati u ovom i sledećem životu.” (Manu-samhita 2.162-163.)

“Onaj ko nekoga hvali u njegovoj prisutnosti, ali ga kritikujeiza leđa, nije bolji od psa. Njegove šanse da se uzdigne do viših planeta, u ovom životu su potpuno isčezle.” (Bhishma govori Yudhisthiri: Mahabharata, Santi parva 115.11)

(Atma.hr)

Check Also

ŠTA JE SNIMLJENO NA ADI CIGANLIJI: NEOBIČNA RIBA ZBUNILA KUPAČE (VIDEO)

Snimak neobične vrste ribe, kojoj se vidi deo peraja, na osnovu čega se može zaključiti …