Home / ZANIMLJIVOSTI / OVO MOŽE SAMO RUS: Pogledajte kako najjači čovek sveta zaustavlja konje u trku, podiže kamilu ili vuče tramvaj i voz! (VIDEO)

OVO MOŽE SAMO RUS: Pogledajte kako najjači čovek sveta zaustavlja konje u trku, podiže kamilu ili vuče tramvaj i voz! (VIDEO)

rusija- covek- snagator

Elbrus Nigmatulin je najpoznatiji snagator u Rusiji. On je stalni učesnik šou programa The World’s Strongest Man i redovno iznenađuje građane Rusije svojim efektnim tačkama. Ovo je trenutno jedan od najpopularnjih sportova u Rusiji.

Zaustavlja konja u trku
Ovaj 41-godišnji snagator iz Čeljabinska (oko 1.500 km istočno od Moskve) odvažio se 3. marta 2016. godine da ponovi podvig legendarnog ruskog cirkusanta iz 19. veka Aleksandra Zasa (poznatog i pod imenom Samson), koji je snagom svojih ruku zadržao dva konja ustremljena na različite strane.

Razlika je u tome što Zasovu tačku možemo videti samo na crno-beloj fotografiji, a podvig savremenog ruskog Herakla lako se može pronaći na Jutjubu.
„Ova tačka je izvedena u znak poštovanja prema ruskim snagatorima iz 19. veka i pokušaj je da se obnove zaboravljeni nastupi legendarnih snagatora iz prošlosti. Više od jednog veka nijedan atleta u svetu nije se usudio da izvede ovu opasnu tačku“, kaže Nigmatulin u intervjuu za „RIA Novosti“.

Po Elbrusovim rečima, za treninge mu nisu bili potrebni konji. „Koristio sam za trening običan fudbalski gol, razboj i vratilo. Dizao sam i tegove u teretani“, citira Rosijska gazeta ruskog snagatora.

Podiže kamilu
Nigmatulin je rođen u Baškiriji. To je region na jugu Urala, kraj nomadskih stočara. Elbrus se od detinjstva bavio nacionalnom borilačkom vešitnom „kureš“, u kojoj se koriste pojasevi. Zatim se bavio dizanjem tegova i sportskim obaranjem ruke, da bi 2001. godine prešao na strongmen (teškoatletski sport), u kome 2005. godine postaje vicešampion sveta. Međutim, nisu ga proslavile nagrade, nego ekscentrični šou programi.

Na primer, on je u martu 2015. godine podigao platformu na kojoj je stajala kamila teška 700 kg i držao ju je 45 sekundi. Situacija je simbolična, s obzirom da je kamila simbol grada Čeljabinska, gde je sportista i priredio ovaj šou.

Gvozdene šake: tramvaj, voz, panoramski točak

Pored efektnih tačaka sa životinjama, Nigmatulin je imao i dosta drugih veoma zanimljivih nastupa.

U leto 2013. godine demonstrirao je svoju snagu tako što je 7 metara pomerio 7 spojenih tramvaja ukupne težine 127 tona.

I to je snagatoru bilo malo, pa je nekoliko meseci kasnije čitavih 10 metara vukao po šinama električni voz težak 320 tona.

U julu 2014. godine popularni sportista je pozvao poklonike u gradski park Čeljabinska, gde su okupljeni svojim očima videli kako on golim rukama pokreće panoramski točak visok 32 metra. Atleti je trebalo 8 minuta da u potpunosti okrene konstrukciju tešku preko 34 tone.

Usred ove tačke jedna kabina panoramskog točka se zaglavila, ali Elbrus nije odustao i uspeo je da privede kraju svoj poduhvat.

Pogledajte video:
(Ruska reč)

 

Check Also

BIVŠI FEDEREROV TRENER: MOŽETE DA VOLITE KOGA HOĆETE, ALI U POSLEDNJIH 10 GODINA- NOVAK JE BOLJI OD NADALA I FEDERERA ZAJEDNO!

Američki teniski stručnjak Pol Anakon, nekadašnji trener Rodžera Federera, udelio je komplimente Novaku Đokoviću, kojeg …