Home / ZANIMLJIVOSTI / TAJNI ADUT NOVAKOVE IGRE: Kako je jedna sitna promena postala najjače oružje za titulu na Vimbldonu!

TAJNI ADUT NOVAKOVE IGRE: Kako je jedna sitna promena postala najjače oružje za titulu na Vimbldonu!

Novak Đoković vratio se na vimbldonski tron, sada napada povratak na svetski! Put do toga bio je trnovit, dug, bolan, ali imao je i svoju tehničku stranu. Naš najbolji teniser radio je na promeni reketa, koji mu je na londonskoj travi postao veoma ubojito oružje.

Radio je Novak na motivaciji, polako je vraćao samopouzdanje, u hodu je pokušavao da vrati ili usavrši neke aspekte igre koji su ga krasili do leta 2016. godine.

Dugo posle toga nije bio ni senka starog Novaka, pravo lice nam je pokazao na poslednjem Vimbldonu, u koktelu čeličnih nerava, velikog samopouzdanja, skoro savršene tehnike i spremnosti na petosatni maraton.

Ipak, jedan aspekat njegove igre je malo ko primetio, a opisao ga je do najsitnijih detalja Nebojša Mandrapa u novom Nedeljniku.

– Kada je reč o pojedinostima, mnogo toga je drugačije, pri čemu reket zauzima važno mesto. Novak igra sa HEAD Graphene Touch Speed Pro, ali je njegovo glavno oružje izmenjeno i prilagođeno kako bi odgovaralo novom stilu igre uslovljenom povredom lakta. Ostao je pro stock PT131b kalup, međutim, sad reket ima manju težinu nego pre. Povećana je veličina glave i ima drugačije španovanje, kakvo je svojevremeno imao Andre Agasi.

To je delimično povećalo spin i dalo veću snagu u udarcima, a dužina reketa je 27 inča, što pomaže prilikom servisa i zamaha.

– Reket ima Graphene Touch tehnologiju koja osigurava osećaj i prigušivanje vibracija, zadržavajući pri tome zavidan nivo snage. Kada se vrše ovakva porešavanja, to se čini na mikronivou, koji prosečni ljubitelji tenisa ne bi nikada ni primetili, ali koji donosi ogromnu razliku u igri, posebno na vrhunskom nivou. Tek, ovakve finese pomogle su Novaku da bude agresivniji, da udara lopticu snažnije i sa većim spinom – napominje Mandrapa.

Uz to je promenjen servis, jer je zahvat drugačiji, baš kao i zamah, prvi i drugi korak posle servisa. Novaku je trebalo da te elemente uklopi u savršenu celinu posle oporavka operacije.

– Lakat ga je boleo posle svakog treninga, ruka često oticala, ali nije želeo o tome da priča. Uželeo se tenisa toliko da je po svaku cenu želeo da što pre istrči na teren i nadoknadi propušteno. Međutim, taj juriš ga je samo usporio.

Na kraju, Novak je konačno pravi ritam uhvatio kada je najvažnije i najlepše, na najvećem od četiri grend slem turnira. Nigde pobeda nije slatka kao na londonskoj travi koja ima kultni status, tu nam je Novak poslao lepu poruku – tek ćemo gledati njegove poduhvate!

Check Also

IZVRŠITELjI UZ POMOĆ POLICIJE ISELjAVAJU PORODICU KOJA JE PLATILA DUG! (VIDEO)

Izvršitelji i policija ušli su jutros u stan porodice Kocić, koja živi u ulici Maksima …