Home / ZDRAVLJE / 100% DELOTVORNO: Ova biljka je lekoviti melem koji ublažuje bolesti kože, krvi i pluća..

100% DELOTVORNO: Ova biljka je lekoviti melem koji ublažuje bolesti kože, krvi i pluća..

Biljka neodoljive arome koristi se uveliko u kulinarstvu i prehrambenoj industriji, a usto ima i široki spektar lekovitog delovanja

500-2

Krasuljica je biljka planete Jupitera koja potiče iz područja Kavkaza, jugoistočne Evrope i Bliskog istoka. Miris biljke podseća na miris smirnovoj (simbolizuje novi život) te se tradicionalno koristi za supe (Francuska, Nemačka) na Veliki četvrtak pre Uskrsa.

Plinije je preporučuje protiv kuge. Ime dobija od grčkih reči Anthriscu i Caerefolium – mirisno lišće. Kako opisati krasuljicu, to jest njenu upotrebu? Najčešće je to pitanje prirodnjaka na terenskoj nastavi koji bi o njoj želeli malo više informacija.

Krasuljica je za Francuze „buket garni – estragon, vlašac, peršun, krasuljica“. Isto što je za nas najčešće peršun, lovor, šargarepa, kadulja. Ta informacija nam govori da je kod nas slabo korišćena i uzgajana. Hiljadama godina rabi se u lečenju kao prolećni tonik.

(Anthriscus cerefolium L. – Anthriscus silvestris L.) Familia Umbelliferae – porodicu štitarki; Ljekarnički naziv – Herba Cerefolii Germanica s. Chaerophilli; Druga imena: prava krasuljica, krabuljica, krosuljica, kervelj, krofulica, vonjuša, francuski peršun, gurmanski peršun

Aromatičan miris po anisu prepoznatljiva je karakteristika biljke, a mirisa ima najviše u svežoj biljci.

Sušenjem se brzo gubi te se preporučuje upotreba sveže biljke i semenki kao i suve biljke zajedno sa semenkama za lečenje raznih tegoba kože, ekcema, modrica, bora, akni, raznih infekcija na koži, hroničnih tegoba kože, za ispiranje raznih kožnih nečistoća, rana, rabi se i sveži sok, poznata je kozmetička upotreba u obliku maske (od ekstrakta biljke), za gipkost i čišćenje kože, protiv kašlja i katara pluća (hronični katar, starački katar), čisti želudac i creva pri probavnim teškoćama (gorak tonik za jačanje želuca), te protiv hemoroida.

Takođe, krasuljica pomaže kod bolesti krvi i krvnih sudova (razređuje gustu krv), visokog pritiska, u lečenju proširenih vena, korisna je i kod depresija i skleroze, vodene bolesti, bolesti bešike (infekcije), reume i artritisa (topli oblog stavljamo na bolan zglob), kod gihta (naročito kod čvorova-nakupina na zglobovima), kod bolesti oka (upala kapaka, konjunktivitis, upalnih stanja kod kojih stavljamo topli oblog.

Njeni preparati koriste se i kod ženskih problema kao što su tegobe s matericom i jajnicima.

Stimulativno delovanje koristi se za čišćenje jetre i bubrega kao prolećni tonik. Krasuljica pomešana sa sirćetom otklanja štucavicu.

Kupelj od krasuljicu jako i brzo osvežava umorno telo. Seme krasuljicu se takođe koristi u lečenju pomenutih oboljenja, i to najviše za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja.

Kontraindikacije: mogućnost alergije u kontaktu s biljkom. Pri unosu većih količina krasuljicu ili pri upotrebi korena može doći do trovanja. Toksičnost; herofilin uzrokuje blokadu CNS-a. Što se tiče upotrebe krasuljicu u kulinarstvu, mladi listovi koriste se kao ukusan prolećni začin za razne salate, supe i variva.

U francuskoj kuhinji koristi se kao ukrasni mirisni peršun, za pripremu omleta, svežeg sira, ribe, salata, supa, jela od pirinča, živine i plodova mora.

Tradicionalno se koristi za salatu od krompira zajedno sa vlašću. Ima aromatičan ukus pa se koristi u aromatiziranja žvakaćih guma. Mlade listove stavljamo u sirće za začinjavanje salata.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …