Home / ZDRAVLJE / CIKORIJA– Melem za creva i probavu..(RECEPT)

CIKORIJA– Melem za creva i probavu..(RECEPT)

Cikorija ili u narodu poznatija kao (Vodopija) – latinski: Cichorium intibus, leči probavne organe, jača apetit, poboljšava varenje te izlučivanje žuči i mokraće, pomaže u slučaju gihta i razdražljivosti.

cikorija- cvece

Raste svuda kao korov, kraj staza i puteva, po pašnjacima, livadama i ivicama šuma. Ponegde se i uzgaja. Cveta jul.-sep.; koren se sabira u jesen i rano proleće, kad je naj deblji, anadzemna biljka, list i cvet, leti. Najviše lekovitih supstanci ima koren u jesen.

Lekovita svojstva i narodni lekovi od cikorije

Cikorija koren vodopije, ispržen i samleven, pomešan sa polisaharidima inulinom, koji u organizmu hidrolizuje u levulozu, fruktozu ili voćni šećer, pa kako nema skroba, služi kao hrana za diabetičare, kao i sve biljke iz porodice glavočika (Compositae), među koje pripada i baštenska salata endivija.

Vodopija se kuva i kao povrće, a cikoriju zovu i sirotinjska kafa.

Protiv hroničnog katara želuca

Dobro je, uveče, 3 velike kašike mešavine od po 20 g korena vodopije, trave ive (Teucrium montanum), lista hajdučke trave (Achillea millefolium), timijana (Thimus serpillum) i oraha (Juglans regia) popariti sa ½ l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji celu noć, a sutradan procediti.

Pije se nezaslađeno, umesto vode.

Za bolju probavu

Treba 2 velike kašike mešavine od po 25 g korena vodopije, maslačka i iđirota (Acorus calamus), 15 g trave ive i po 5 g aniša (Fructus anisi) i komorača (Fructus foeniculi) popariti sa 3 dl ključale vode, i to uveče, pa poklopljeno ostaviti preko noći i ujutro procediti.

Pije se nezaslađeno ujutro na prazan stomak i uveče pre jela.

Šaku lišća i šaku usitnjenog korena stavimo u teglu od 1 l prelijemo 60 postotnim čistim alkoholom ili konjakom, dobro začepimo i ostavimo da stoji na suncu ili toplom mestu 6-8 nedelja uz svakodnevno mućkanje. Tada dobijamo delotvorno sredstvo za masažu uzetih udova.

Dobro je i piti 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi protiv svih navedenih bolesti.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …