Home / ZDRAVLJE / DRAGE DAME, OPREZ! Ovih 10 simptoma najčešće ignorišete, a možda je u pitanju RAK!

DRAGE DAME, OPREZ! Ovih 10 simptoma najčešće ignorišete, a možda je u pitanju RAK!

Ukoliko ste primetile bilo koji od navedenih simptoma, hitno se obratite svom lekaru. Vaše telo vam možda šalje signale da nešto ozbiljno nije u redu

infarkrt-zenaFoto-ilustracija: Profimedia

Rak na ženskim polnim organima jedan je od najčešćih oblika karcinoma kod žena, a apsurd je da upravo kod ovih oboljenja žene često zanemaruju najranije simptome koji im mogu spasiti život.
U oblike karcinoma ženskih polnih organa spadaju rak dojke, materice, rak grlića materice, jajnika ili jajovoda, ali i rak vagine.

Bol u karlici

Uporan bol ili pritisak koji možete da locirate ispod pupka, a koji nije vezan za predmenstrualni sindrom, može biti simptom raka materice, raka jajnika ili grlića materice.

Nadutost stomaka

Otečenost ili osećaj nadutosti u predelu abdomena jedan su od najčešćih simptoma raka na jajnicima koje žene u najvećem broju slučajeva jednostavno ignorišu. Ako imate ovaj osećaj, što pre zakažite ultrazvuk kod svog ginekologa.

Vaginalno krvarenje

Najčešći pokazatelj neke od vrsta karcinoma na ženskim polnim organima jeste atipično krvarenje iz materice. Obilne menstruacije, krvarenje između dva ciklusa ili krvarenje za vreme i nakon seksualnog odnosa mogu da budu simptomi raka materice, grlića maternice, a veoma često i raka jajnika.

Dugotrajna temperatura

Bez obzira da li ste bili prehlađeni ili ne, kada imate povišenu temperaturu duže od nedelju dana, morate se obratiti lekaru. Povišena telesna temperatura je simptom koji bi trebalo da posmatrate kao crvenu lampicu kada je u pitanju vaš imunitet. Sigurno je da u vašem organizmu postoji neko žarište koje može biti jako opasno.

Bol u krstima

Česti bolovi u donjem delu leđa jedan su od često pominjanih simptoma raka na jajnicima koje su žene sa ovim oboljenjem osećale u dužem vremenskom periodu pre otkrivanja bolesti. Razlog za to je što tup bol u ovom delu leđa mnoge od njih smatraju normalnom posledicom napornih kućnih poslova.

Probavne smetnje

Ako vas često muče zatvor, prolivi, stalni gasovi ili ako ste primetili krv u stolici, obvezno posetite gastroenterologa. Ovo su najčešći simptomi karcinoma debelog creva, ali mogu biti prateće nuspojave karcinoma na genitalijama.

Nagli gubitak telesne težine

Manja mesečna osciliranja sa kilažom su normalna, ali nemojte da vas raduje ako izgubite više od pet kilograma tokom mesec dana, a da se uopštee niste trudili da to postignete. Vaš organizam vam šalje signal da nešto ozbiljno nije u redu.

Promene na dojkama

Nadamo se da su vam redovni mesečni samopregledi dojki već postali rutina, a tom prilikom trebalo bi da pazite na neobične kvržice, zadebljanja, neobične izrasline, otečenost, neobjašnjivi iscedak iz bradavica, crvenilo, kao i na bilo kakve promene u izgledu vaših oreola i bradavica.

Vaginalne nepravilnosti

Kao što redovno kod kuće pregledate svoje grudi, trebalo bi da to činite i kada su u pitanju vaše “donje” genitalije. Ono što zabrinjava su ranice, upaljene bubuljice, mehurići (prazni ili ispunjeni tečnošću), drastične promene boje kože i razne vrste izlučevina jakog mirisa.

Hronični umor

Ako imate stalno prisutan osećaj malaksalosti i pospanosti, to može biti ozbiljan znak da ste bolesni. Loša stvar je što se ovaj osećaj obično pojavi kada je rak već uznapredovao, ali može biti “prateća” pojava i ranih promena na nekim organima. Svaku vrstu slabosti koja vam otežava obavljanje svakodnevnih poslova, proverite tako što ćete uraditi nalaze krvi.

(Telegraf.rs / Mojportal.ba)

 

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …