Home / ZDRAVLJE / Evo kako se rešiti prehlade za manje od 24 sata!

Evo kako se rešiti prehlade za manje od 24 sata!

Uveče ste osetili prve simptome prehlade, a baš vam se i ne leži u krevetu danima – evo saveta kako se prirodno rešiti napasti za jedan dan!

prehlada- covek

Prehlada je zavladala od vrtića do radnih mesta, a otpornih baš i nema previše. Retki si mogu priuštiti izležavanje u krevetu danima uz čajeve, limunade i ostale načine lečenja.

Tako su pomislili i lekari i sad tvrde da su uspeli da razviju sistem aktivnosti kojim se prehlade možete potpuno rešiti u samo jednom danu.

Koraci su prilično jednostavni, a počinje se sa jutarnjim tuširanjem nakon buđenja sa bolovima u kostima, punog nosa i laganim kašljem. Vrući će vam tuš pročistiti disajne puteve parom, a toplota vode umanjiće bolove.

Sat vremena nakon buđenja i tuširanja navalite na prigodni doručak – kaša sa mešanim bibičastim voćem. Kvalitetan je obrok neophodan kad ste bolesni, čaša soka od narandže daće vam puno vitamina C, a bobičasto voće ostale vitamine i antioksidanse za borbu s prehladom.

Začepljen nos i sinusi su jedna od neprijatnosti koje donosi prehlada, pa bi bilo dobro tokom jutra staviti lice nad toplu paru, koja će još jednom očistiti i umiriti disajne puteve.

Oko podneva je potrebna žustra šetnja na svežem vazduhu, koja će pre ručka otvoriti apetit, poboljšati raspoloženje i imunitet. Ako niste baš jako prehlađeni, napravite i par kratkih vežbi.

Nakon šetnje sledi ručak, lagan ali hranjiv – sendvič od piletine sa salatom. Proteini iz piletine ojačaće imunitet, stoga se naterajte pojesti sve.

Kratak odmor iza ručka prekinite vrućim biljnim čajem, koji će pomoći izbaciti sluz iz tela, a nakon toga će vam odlično doći još jedna čaša sveže isceđenog soka.

Večeru pripremite ranije, oko 18 sati, i obavezno ubacite malo karija u hranu. Uz to, treba vam i đumbir, beli luk i, po mogućnosti, feferoni. Ovi su začini poznati po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a usput će još jednom pročistiti sinuse.

Iza informativnih emisija na redu je vruća kupka, kada puna vode koja će vam svojom temperaturom opusiti umorne i bolne mišiće, a para će ponovo odraditi čišćenje disajnih puteva.

Leganje je ranije, već oko deset, i obavezno odspavajte osam sati. San je ključan za oporavak tela i vraćanje snage, stoga napunite baterije.

Naravno, pre spavanja izbegavajte kafu i alkohol, a i gledanje televizije.

izvor: metro-portal.hr

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …