Home / ZDRAVLJE / KOBNI TRETMAN LEPOTE: Uživate kod frizera? Jedna stvar vas doslovno može ubiti!

KOBNI TRETMAN LEPOTE: Uživate kod frizera? Jedna stvar vas doslovno može ubiti!

Tokom tretmana u frizerskom salonu najbolji deo iskustva takođe može biti i najopasniji.

pranje kose

Opušteno ste nagnuli glavu unazad kako bi vam frizerka oprala kosu i izmasirala tjeme ni ne sluteći da baš to, iako retko, može izazvati moždani udar.
Kada nagnete glavu unazad do tačke neneugodnosti, možete oštetiti jednu od četiri arterije koje snabdevaju mozak krvlju. Reč je o hiperekstenziju vrata, piše Cosmopolitan.

„Može doći do blokade arterije, dok manja oštećenja mogu prouzrokovati stvaranje ugrušaka koji se pomeraju prema mozgu i prekidaju protok krvi na pojedinim mestima“, kaže neurolog Aneesh Singhal, s Harvard Medical School.

Simptom danima ili nedeljama kasne

Najopasnije je što oštećenje ovih arterija neće prouzrokovati bol, pa je lako moguće da ni ne primetite kako nešto nije u redu sve dok se ne pojave simptomi moždanog udara poput iznenadne glavobolje iznad obrva, ukočenost vrata, nemogućnost govora, slabljenje facijalnih pokreta, slabosti u nozi ili ruci, gubitak vida ili poteškoće pri hodanju.

Svi ovi simptomi se mogu pojaviti u roku od nekoliko dana ili nedelja od momenta povrede.
U tom slučaju, doktor Singhal savetuje da odmah pozovete Hitnu pomoć ili odete lekaru.

Što pre dobijete lekarsku pomoć, idealno bi bilo tri sata nakon što se pojave prvi simptomi, to su veće šanse da preživite i oporavite se bez neželjenih posledica.

Važno je napomenuti kako se odlazak u frizerski salon retko pretvori u moždani udar, a nije cilj da prestanete odlaziti frizeru, već da u slučaju neprijatnosti ili neudobnog položaja, to naglasite i promenite pozu kako bi vam bilo što prijatnije u predelu vrata.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …