Home / ZDRAVLJE / MASNA JETRA – PRIRODNO LEČENJE..

MASNA JETRA – PRIRODNO LEČENJE..

Masna jetra nije retka bolest, ali se može lečiti tako što ćete napraviti izvesne promene u vašem načinu života.

jetra

Nije toliko ozbiljno ukoliko imate masnu jetru, pod uslovom da ne dovodi do upala ili nekih drugih tegoba. Kada je masna jetra posledica neke bolesti, npr. dijabetesa, onda može biti štetna ako se blagovremeno ne dijagnostikuje i leči.

Masna jetra se javlja kada masnoća zauzima 5-10% težine jetre. U većini slučajeva detektuje se kod osoba sa dijabetesom i kod osoba starijih od 50 godina. Kod mnogih osoba masna jetra ne izaziva velike komplikacije. Masna jetra može da se uzrokuje preteranom konzumacijom alkoholnih pića.

Masna jetra uzrokovana alkoholom

Masna jetra je najraniji stadijum bolesti jetre zbog preterane upotrebe alkohola. Jetra oštećena alkoholom nije u stanju da razlaže masti, što dovodi do nagomilavanja masti.

Dobra vest je da ukoliko pacijent prestane da pije alkohol, jetra se može oporaviti sama nakon jedno 6 meseci od prestanka upotrebe alkohola. Međutim, ako nastavite da pijete alkohol, masna jetra može uznapredovati do stanja ciroze.

Sa druge strane, uzrok masne jetre, pored alkohola, može biti i gojaznost. Ostali uzročnici mogu biti visok nivo holesterola, visok nivo triglicerida, preterana upotreba nekih lekova, nagli gubitak težine i sl.

Simptomi

Ukoliko je bolest masne jetre u početnom stadijumu, obično nećete osetiti nikakve simptome. Ali, ako je bolest uznapredovala, mogu se javiti sledeći simptomi: umor, gubitak težine ili gubitak apetita, slabost, mučnina, slabo pamćenje i loša koncentracija.

Kao što smo već pomenuli, ako je alkohol uzrok masne jetre, dovoljno je da na vreme prestanete da ga konzumirate i vaša jetra će se vremenom oporaviti. Zvuči lako ali zahteva jaku volju.

Smršajte

Mnogi zdravstveni problemi se otklone ukoliko smršate, a masna jetra je jedan od njih. Ne smete naglo da smršate, jer upravo to može da dovede do ove bolesti. Umesto toga, probajte postepeno da mršavite uz pomoć zdrave ishrane i 30min fizičke aktivnosti i vežbe u toku dana. Preporučujemo da mršavite 0,5-1kg sedmično.

Đumbir

Studije pokazuju da je đumbir dobar za masnu jetru. On sadrži antioksidanse, a takođe pomaže u regulaciji nivoa triglicerida. Možete napraviti čaj od đumbira: 2 kašike korena đumbira dodajte u vruću vodu, ostavite da odstoji nekoliko minuta i popijte. Druga opcija je da u salatu dodate rendani đumbir.

Grejpfrut

Ova voćka sadrži enzime koji aktiviraju supstance odgovorne za oksidaciju masnih kiselina. Takođe, grejpfrut snižava nivo masti u čitavom organizmu, a samim tim i u jetri.

Očistite jetru!

Izbegavajte prerađene proizvode, gazirana i energetska pića, brzu hranu

Sve ove navedene namirnice sadrže kukuruzni sirup koji sadrži visok nivo fruktoze i masti, i veoma je štetan za vaše zdravlje. Umesto ovih namirnica, u vašu ishranu uključite raznovrsno voće i povrće, proizvode bogate vlaknima, niskokalorične namirnice, i namirnice bez zasićenih masti.

Čaj od maslačka:

Maslačak se još od davnina koristi u tradicionalnoj medicini. Preporuka je da ga koriste osobe koje imaju problema sa masnom jetrom jer pročišćava krv i deluje kao antioksidans.

Jedite voće i povrće

Sirovo voće i povrće su najmoćnije namirnice za lečenje jetre. Pomažu u čišćenju i oporavku jetre.

(cajeviza)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …