Home / ZDRAVLJE / Mučnina, osip, krvarenje: Saznajte zbog kojih simptoma nema potrebe da paničite!

Mučnina, osip, krvarenje: Saznajte zbog kojih simptoma nema potrebe da paničite!

Zbog krvnih nalaza koji su malo povišeni ili sniženi, nekoliko dana mučnine, povraćanja ili proliva, kao i zbog bezbolnih izraslina često provedimo besane noći čitajući o najgorim mogućim scenarijima na internetu. Saznajte zbog kojih simptoma nema potrebe da paničite.

web-tribune.com

Postoje situacije kad imate neki zdravstveni problem oko kojeg uopšte ne brinete, a trebalo bi, međutim češće se događa da se zabrinete zbog nekog simptoma i provedete besane noći čitajući o najgorim mogućim scenarijima na internetu. Evo simptoma oko kojih definitivno ne treba da se brinete.

Jedno merenje krvnog pritiska

Ljudsko telo se konstantno menja zbog niza faktora koji na njega utiču: stres, lekovi, šta jedete i kako spavate. To je definitivno vidljivo na krvnom pritisku, a pogotovo je vidljivo na gornjem, sistolnom pritisku. Postoji čak i fenomen nazvan „hipertenzija belog mantila“ u kojem se pritisak povišava prilikom merenja u ambulanti ili bolnici, zbog toga što ste nervozni jer iščekujete rezultate merenja.

Oko visine pritiska bi trebalo da se zabrinete nakon što je podjednako visok prilikom više merenja tokom jednog meseca, a pripazite jer nelečeni visoki krvni pritisak može da uzrokuje srčane bolesti i srčani udar. Izuzetno visok krvni pritisak (viši od 180/110 mmHg) je razlog za hitnu intervenciju.

Krvni nalazi koji su malo povišeni ili sniženi

Čak i ako prema laboratorijskim nalazima vaše brojke nisu u optimalnom rasponu, ta visina je vrlo verovatno normalna za vas. Naime, ako se osećate dobro, možda vaš organizam jednostavno dobro funkcioniše s tim malim odstupanjima.

Nizak krvni pritisak

Znate li onu izreku koja kaže da nikada ne možete da budete prebogati ili premršavi? Slično je i s niskim krvnim pritiskom. Naime, on uopšte manje opterećuje organizam i smatra se dobrom stvari.

Jedino bi trebalo da se zabrinete ako zbog njega osećate vrtoglavice ili padate u nesvest, ili vam srce jako lupa. U tim situacijama ipak posetite lekara.

Nekoliko dana mučnine, povraćanja ili proliva

Ljudi često žele da znaju da li je došlo do trovanja hranom ili ih muči virus, ali u svrhu izlečenja, to zaista nije bitno. Ako ne postoji oštar abdominalan bol, visoka temperatura ili krv u stolici, vaše telo će samo da pobedi šta god da ga je napalo. Važna stvar je tek da ne zaboravite da lako možete da dehidrirate, pa pripazite na dovoljan unos tečnosti, a dovoljna vam je i obična voda.

Sitaucija u kojoj hitno morate da se obratite lekaru jeste ako se onesvestite ili povraćate krv.

Bezbolne izrasline

Kako telo stari, tako ispod kože mogu da počnu da se pojavljuju svakojakve izrasline. Većina njih nije kancerogena, a razlozi zbog kojih nastaju su mnogobrojni, pa je gotovo nemoguće ovde ih sve nabrojati, ali mogu da variraju od benignih cista do lipoma (potkožno masno tkivo). Slobodno ih pokažite svom lekaru pri sledećoj poseti, ali nemojte previše da brinete zbog njih.

Ipak, postoje neke izrasline oko kojih treba da se zabrinete. Na primer, izrasline na dojkama nikad ne smete da ignorišete, kao i izrasline koje su osetljive na dodir, tople i crvene, jer one mogu da upućuju na infekciju koju treba lečiti. Ista stvar je i s brzo rastućim izraslinama.

Krvarenje

Retki su oni kod kojih pogled na krv neće da izazove osećaj panike. Ali većina nas je sklona preteranom paničenju. Kad se isečete na određenim delovima tela, kao što je glava, možete da počnete obilno da krvarite, ali to nije razlog da se odmah zabrinete. Jednostavno stvorite pritisak na rani i držite tako pet do 10 minuta da vidite da li možete da zaustavite krvarenje. Ako ne uspete, ili se rana čini jako raširenom, možda će vam trebati ušivanje.

Ako niste sigurni da li vam treba ušivanje ili ne, nije pametno da sedite i da čekate. Ranu treba zašiti u roku od 24 sata ili raste rizik od infekcija.

Malo rektalnog krvarenja

Ovo je nešto oko čega se ljudi najviše stide. U večini slučajeva reč je o hemoroidima ili malim posekotinama u području anusa, pre nego o nekoj vrsti raka. Pokušajte da uzmete nešto za omekšanje stolice ili jednostavno jedite više voća i povrća, jer će to da učini istu stvar.

Ipak, trebalo bi da se zabrinete ako krvarenje traje duže od dva-tri dana i osećate jaki bol, pa se tada svakako obratite lekaru.

Oštar, lokalizovan probadajući bol u grudima

Većina nas svaku vrstu bola u grudima automatski povezuje sa srcem, a zaboravljamo da se ovde nalaze i pluća, kosti, mišići i organi za varenje. Ponekad je bol u grudima, koji se pojačava prilikom kašlja, dubokih udisaja i izdisaja ili pomeranjem torza, znak da je došlo do istegnuća ili iritacija malih mišića i ligamenata oko rebra. To je moglo dase dogodi zbog neke povrede ili virusne infekcije, pa u većini situacija prođe samo od sebe. U međuvremenu mogu da vam pomognu nesteroidni lekovi poput ibuprofena.

Međutim, ako uz navedene bolove ostajete bez daha i imate visoku temperaturu, svakako posetite doktora. U tom slučaju vaš bol bi mogao da ukazuje na probleme s plućima. A ako niste sigurni, opet je bolja opcija da odete do lekara i da se umirite.

Osip

Manji osipi su deo života, pa u brojnim situacijama uopšte neće biti otkriveno šta ih je uzrokovalo. Pri lečenju simptoma rukovodite se zdravom logikom, svrab mogu da umanje antihistaminici i hidrokortizoni u oblikukrema, a probajte i da se prisetite koju novu hranu ili proizvode ste isprobali u poslednje vreme, pa pokušajte da ih neko vreme izbegavate. Da li ste koristili novi šampon, da li se osip pojavio na mestima izloženim suncu ili samo na područjima prekrivenim odećom?

Ako se osip koji vas svrbi pojavi odjednom dok koristite novi lek (pogotovo antibiotik) ili dok isprobavate neko novo jelo, odmah potražite medicinsku pomoć, pogotovo ako počnete da gubite dah i da imate problema s gutanjem. To bi mogao da bude početak smrtonosne alergijske reakcije. Uz to, ako vas neizdrživo svrbi, uprkos tome što ste u apoteci kupili kremu koja može da se nabavi bez recepta, zatražite od lekara nešto jače.

A ko bi trebalo da brine više

Iako lekari većinu dana provode tešeći one kojima nije ništa (barem ne strašno), u mnogo lošijoj situaciji su oni koji poriču svoje tegobe i koji bi, u stvari, trebalo da brinu više.

Stvari na koje bi oni trebalo posebno da obrate pažnju su: bol u grudima ili pritisak kojeg ne mogu da lokalizuju jednim prstom, a koji se vraća svaki put tokom vežbanja. Zatim jake glavobolje, intenzivanabdominalni bol, pogotovo ako je praćen visokom temperaturom, kao i gubitak daha i to u tolikoj meri da osoba ne može da završi rečenicu. Ovo su simptomi na koje treba odmah da reagujete i da se uputite lekaru.

(Still)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …