Home / ZDRAVLJE / Napravite sok koji će vam popraviti krvnu sliku,ojačati kosti i kožu. (Recept)

Napravite sok koji će vam popraviti krvnu sliku,ojačati kosti i kožu. (Recept)

Napravite sok koji će vam popraviti krvnu sliku, ojačati kosti i kožu.

pomorandza-sok

Sok koji fitoterapeuti tradicionalno koriste za čišćenje i poboljšanje krvi, kao odlično lekovito sredstvo, ali je ovaj napitak sve popularniji i kao osvežavajuće piće ako mu se pridodaju pomorandže, limuni i drugi agrumi uz malo leda. Smatra se za jednu od najlekovitijih biljka na planeti, izuzetno je cenjena na našim prostorima. Kako da samostalno pripremate ovaj sok kod vaše kuće? Ovom prilikom dajemo vam 4 odlična predloga za lekoviti sok i sirup, kao i recept za čaj od koprive, tinkturu i lekovitu kupku. Za koju god opciju da se odlučite ne možete pogrešiti, a naša preporuka je da isprobate sve – jer sa koprivom nema promašaja …

KOPRIVA BILJKA OPIS I STANIŠTE

Kopriva je jako rasprostranjena zeljasta biljka. Odgovara joj vlažno i hranljivo zemljište – odlično uspeva na našem podneblju. Može da naraste preko jedan metar u visinu. Listovi su joj duguljasti (3-15 cm) jajolikog oblika, po ivicama su nazubljeni, zelene su boje i rastu 1 naspram drugog. S obe strane su pokriveni kratkim, mekim dlakama. Stabljika je četvrtasta. I listovi i stabljika su obrasli još i lomljivim, dužim dlakama, punim kiseline (histamin i mravlja kiselina) koja žari, peče i izaziva nadražaj. Biljka kopriva se bere u proleće, a u jesen od naknadnih izbojaka.

Čim naraste do oko dvadeset cm u visinu, treba da se pokosi, jer upravo njeni mladi listovi su najkvalitetniji kao i vrhovi od kojih se pravi izvaneredni sok od koprive za anemiju. Raste u nizini, ali iu visokim planinama, ima je najviše na zapuštenim mestima, oko mesta, kraj puteva, pokraj ograda, zapuštenim voćnjacima i njivama, močvarama i ostalim sličnim mestima. Koprive su još po nečemu specifične, a to je da najčešće rastu u grupama tj. U velikom mnoštvu. Cvetaju 5-9 meseca (maj – septembar). Drugi nazivi za ovu biljku su: žara, obična kopriva, ili pasja kupina, a njen latinski naziv je Urtica dioica.

KOPRIVA KAO lekovita biljka

Svi delovi koprive su izuzetno lekovitim: stabljika, lišće, koren i cvet. Ova biljka bi nestala sa lica zemlje kada ne bi imala svoje žareće dlačice -jednostavno bi je insekti i druge životinje pojeli. Prirodni sok od koprive je najbolji lek za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno deluje na pankreas i pomaže pri snižavanju i obaranju visokog šećera u krvi. Biljka kopriva leči i urinarne infekcije i stimuliše bolji rad creva i kompletnog probavnog trakta. Upravo zbog toga je preporučuju za prolećno čišćenje organizma.U biljnoj medicini čaj od koprive postiže izvanredne rezultate kod obolele jetre i žuči, kao i kod poremećaja sna, kod tumora slezine, kod grčeva u želucu, čira, bolesti pluća i drugo. Koprivin čaj pije se 28 dana. Nikada ga ne puštajte da provri, jer ćete tako uništiti najdragocenije sastojke. Dozirajte ga po šolju i to svaki dan. Možete ga preventivno piti tokom cele godine, jer je savršen za prevenciju svih nabrojanih tegoba.

On pomaže i kod bakterijskih i virusnih infekcija sezonskih. Ukoliko ste anemični, imate nedostatak gvožđa u vašem organizmu, često ste bezvoljni i tokom dana se uglavnom osećate bezvoljno, ova biljka je upravo ono što vam treba, jer sadrži mnogo gvožđa. Sok od koprive za anemiju je opšte prihvaćen narodni lek, koji priznaje i savremena medicina.

Bilo da pijete čaj ili lekoviti sok od koprive, posle određenog vremena, opet ćete puca od energije i zdravlja. Kod ozbiljnih oboljenja kakvo je i bening hiperplazija prostate – uvećanje prostate, ova biljka se pokazala i više nego delotvornom. Osobe koje su konzumirale preparate od koprive imale su daleko manje zdravstvenih tegoba – studija je rađena 2013 god.

RECEPT ZA SOK OD KOPRIVE i limun

Naša preporuka je da uvek sok pravite sami kod kuće, i pored sve bolje ponude u marketima i prodavnicama, ovo je daleko najbolji izbor. Potpuno čist koprivin sok dobija se iz mladih listova i stabljika. Potrebno je samo da stavite jednu šolju vode i dvije šolje koprivinih listova u blender i dobro ih izmješate. Od četiri pune šolje listova dobićete oko pola šolje čistog lekovitog soka. Kao što vidite nije ništa komplikovano.

Uz ovaj recept, danas je sve popularniji sok od koprive i limuna u kombinaciji sa pomorandžama i drugim argum, evo kako da ga napravite.

Potrebno vam je:

30 vrhova mlade koprive,
2 limuna,
3 pomorandže,
limuntus (nije neophodan),
800 grama šećera,
3 litre vode.

Operite koprivu i agrume koje ste predhodno isjeckali na kriške, izručite sve u vodu i ostavite tako ceo dan da odstoje. Nakon toga sve dobro izgnječite i vaš domaći sok od koprive i limuna je spreman za piće. Ako ne želite odmah da ga popijete možete i da ga zagrejete, ali samo do ključanja. Ukoliko vam se ne sviđa ideja da u sok stavljate tolike količine šećera, tada možete upotrebiti kao alternativu i veću količinu kvalitetnog livadskog meda. To je nešto skuplji recept ali je svakako zdraviji. Povedite računa da se tada domaći med ne treba nikako zagrevati, već ga dodajte isključivo u svež koprivin sok, ovako pripremljen recept ima nešto kraći rok trajanja, pa ga je najbolje popiti isti dan.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …