Home / ZDRAVLJE / Opasan otrov otkriven u pirinču i pirinačnim proizvodima..

Opasan otrov otkriven u pirinču i pirinačnim proizvodima..

Novo istraživanje je pokazalo da više od polovine britanskih najpopularnijih pirinčanih proizvoda koji uključuju i dečju hranu poznatih firmi, sadrži arsen u dozama koje prevazilaze nove nivoe koje je predložila EU.

pirinac

Iako postoje niske nivoe arsena u većini hrane, pa iu vodi, naučnici su sada zabrinuti da otrov u pirinču doseže puno višu granicu, piše Net.hr.

Channel 4 je u saradnji sa Global Food Securiti na Kvins Universiti Belfast testirao 81 različiti proizvod. Otkrili su kako je čak 58 posto proizvoda premašilo granicu koju Evropska unija preporučuje za decu, a za koju se očekuje da će stupiti na snagu iduće leto.

Iako postoje stroga ograničenja dozvoljene nivoe arsena u vodi, to nije tako kada je u pitanju hrana. No, sada su pojedini naučnici zabrinuti zbog posledica koje se mogu pojaviti tokom dugotrajnog izlaganja arsenu.

Predložene nove preporuke EU dopuštaju količinu arsena od 200 delova po milijardi za odrasle i samo 100 delova po milijardi za decu i bebe.

Profesor bioloških nauka sa Kueen ‘s Universiti Belfast, Andrev Meharg, kaže kako su i granice koje je postavila EU previsoke te da bi ih, barem kada je dečja hrana u pitanju, trebalo još upola srezati.

„Limiti su postavljeni tako da ne ometaju trgovinu pirinčem umesto da je na prvom mestu ljudsko zdravlje“, tvrdi profesor Meharg.

Inače, na problem postojanja arsena u pirinču i rižinim proizvodima već se upozoravalo. Problem je iu tome što se pirinač lakše od druge hrane zagadi arsenom jer raste na poplavljenom tlu. Osim toga, postoji razlika između organskog i neorganskog arsena. Organski koji je pronađen u dečjoj hrani je manje opasan od neorganskog.

Naime, ljudi su izloženi arsenu putem vode, vazduha i hrane, ali to ne predstavlja opasnost ukoliko je reč o malim količinama.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …