Home / ZDRAVLJE / OPASNA I NEIZLEČIVA BOLEST MOŽE DA SE PRENESE SEKSOM- a ovo su najvažniji znaci upozorenja da je imate..!

OPASNA I NEIZLEČIVA BOLEST MOŽE DA SE PRENESE SEKSOM- a ovo su najvažniji znaci upozorenja da je imate..!

Naučnici su otkrili da opasna Denga groznica, koju prenose komarci, može da bude prenešena i seksualnim putem jer su je otkrili u spermi muškarca koji je doputovao sa Tajlanda.

Prvi put je virus otkriven u semenoj tečnosti i to je navelo naučnike da pomisle kako ova bolest može da bude i ovako prenešena, čak i nakon što se osoba oporavi.

Iako kod odraslih osoba ova groznica dovodi do pojave blagih simptoma poput onih kod gripa kao što su glavobolja, temperatura i bol u mišićima i zglobovima, kod dva odsto obolelih ona može da ima fatalni ishod.

Za ovu bolest trenutno ne postoji lek, a može da se javi kod ljudi koji su putovali u tropske krajeve kao što su Azija, Afrika, Australija, Karibi i Južna i Centralna Amerika.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Eurosurveillance kada je zabeležen slučaj Italijana koji je u 50-im godinama, a skoro se vratio sa Tajlanda.

Simptomi koje je imao bili su bol u zglobovima, umor i mučnina zbog kojih je smešten na Infektivnu kliniku u Rimu. Virus je nestao iz krvi i urina nakon 23 dana, ali je u spermi bio prisutan i nakon 37 dana, piše Dailymail.

Svi simptomi su nestali za 55 dana, ali su naučnici došli do saznanja da se ova bolest može preneti i seksualnim putem poput ZIKA virusa.

Naučnici su ustanovili da je neophodno obaviti još neka istraživanja kako bi se ovo potvrdilo. Obično se ova bolest prenosi ujedom komaraca, a najbolji naćin da se turisti zaštite je da izbegavaju ujede i štite se određenim sredstvima protiv komaraca i adekvatnom odećom.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …