Home / ZDRAVLJE / Ovo su velike opasnosti za vreme trudnoće na koje morate obavezno obratiti pažnju!

Ovo su velike opasnosti za vreme trudnoće na koje morate obavezno obratiti pažnju!

Sasvim je sigurno da nema veće sreće za majku od zdravog deteta. Niko ne zna šta je sreća majke ili oca, dok to sam nije doživeo…

zena- trudnoca

Kako je, pak, velika bol ako dođe na svet dete bolesno, s nerazvijenim udovima, i drugim raznim problemima kakva su u poslednje vreme primećivali u hiljade novorođenčadi u Evropi. Kako mora biti majci kad postane svesna da je, možda, za takvu nesreću glavni krivac upravo ona sama!

Pre svega, za vreme prva tri meseca trudnoće je plod, koji se razvija, upravo posebno osetljiv za razna oštećenja. To je naučno dokazano. Manje je osetljiv plod od četvrtog do osmog meseca trudnoće. Ovde želimo upozoriti na što treba paziti da ne bi naškodilo plodu u razvoju.

Ishrana i razgibavanje

Ko shvata važnost ishrane, bez daljnjeg će priznati da ishrana trudnice mora biti što prirodnija. Ne treba jesti više nego pre trudnoće. Trudnica mora udisati dosta kiseonika koji je neophodan za pravilan i nesmetan razvoj ploda.

To postiže razgibavanjem napolju, na svežem vazduhu. Treba šetati po brdima i poljima, a ne po auto-putevima koje su zatrovane gasovima.

Alkohol, nikotin i zračenje

Uživanje alkohola može imati već pri oplodnji sudbonosne posledice. Zato je potpuno neodgovorno zaneti dete posle preobilnog uživanja alkohola. Posle praznika, koje bogato zalijevamo, to nije retkost i može imati teške posledice za čitav život.

Svaka majka mora znati da je alkohol štetan i mora se za vreme trudnoće odreći alkohola. Isto tako je neodgovorno ako žene za vreme trudnoće i dojenja deteta puše. Dokazano je da se nikotin već nekoliko sati posle pušenja nađe u maternjem mleku.

Ko će nam dokazati da taj otrov krvnih sudova ne može isto tako u najkraćem vremenu proći kroz posteljicu?

Treba izbegavati bilo kakvo zračenje rendgenskim zracima, radijum i svako veštački zračenje koje se upotrebljava u savremenom lečenju zračenjem.

Hemijski lekovi

Trudnice ne smeju uzimati tablete protiv glavobolje, za smirivanje ili praške za spavanje. Alarmantne vesti o tragediji koju je uzrokovao talidomid, lako ubede svaku ženu da se za vreme trudnoće i dojenja odrekne hemijskih lekova.

Danas talidomid, sutra sulfonamid, prekosutra neki drugi proizvod, može pokazati svoje štetno delovanje. Zato je bolje da nam hemija ponudi usluge pri izradi sredstava za čišćenje prozora i podova, te pri usavršavanju tehničkih dostignuća, nego da nas zasipa škodljivim lekovima.

Žene moraju za vreme trudnoće dati prednost svojim materinskim dužnostima, a ne da upotrebljavaju delotvorne lekove koji brzo deluju protiv glavobolje, slabog osećanja ili nesanice. Osim toga, protiv svih tih tegoba imamo na raspolaganju neškodljive biljke.

Zašto se, dakle, bez potrebe izlagati nenadoknadivoj šteti? Uvek se iznova možemo uveriti kako sama priroda može na neškodljiv način pružiti pomoć bez neželjenih posledica.

Zbog neprirodnih okolnosti i nezdravih nazora, kojima smo danas izloženi, mnogi gotovo uvek misle da je bolje bolest uspavati nego lečiti.

Posledice tog slepila, međutim, dokazuju da se prividno zaobilazno lečenje sa prirodnim lekovima bogato isplati.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …