Home / ZDRAVLJE / ‘POPCORN PLUĆA’: Električne cigarete povezane s neizlečivom plućnom bolešću!

‘POPCORN PLUĆA’: Električne cigarete povezane s neizlečivom plućnom bolešću!

Električne cigarete često se reklamiraju kao sigurnija alternativa tradicionalnim, duvanskim cigaretama, no i one predstavljaju pretnju.
Električne cigarete nisu nimalo manje štetne za ljudsko zdravlje od običnih, otkrila je studija koju je sproveo tim sa Harvarda, piše Aol.

e-cigareta-elektricna-cigareta

Prema studiji, čak 75 posto aromatizovanih e-cigareta i njihovih tekućih punjenja sadrži diacetil, hemikaliju koja je povezana sa slučajevima teških bolesti disajnih puteva, poput neizlečivih ‘popcorn pluća’ odnosno bronhiolitisa obliterans. To je stanej kolokvijalno proglašeno ‘popcorn plućima’ jer se prvo pojavilo kod radnika koji su udisali veštačku aromu maslaca u fabrikama kokica za mikrotalasnu pećnicu.

‘Popcorn pluća’ teška je respiratorna bolest koja uzrokuje povrede plućnih alveola (sitni mehurići u kojima se odvija izmena gasova) koje vode do teškog kašlja i nestajanja daha. Slične simptome imaju ljudi koji pate od hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP).

Šokantni rezultati

Analizom 51 različite vrste električnih cigareta, autor studije profesor Joseph Allen i njegov tim otkrili su barem jedan od tri najveća toksina – diacetil, acetoin i 2,3-pentanedion – u 47 e-cigareta.


Ne samo to: količina diacetila u 39 e-cigareta bila je veća od one koja se mogla detektovati u laboratoriji.

„Diacetil i druge povezane aromatizirajuće hemikalije koriste se u mnogim aromama osim kokica s ukusom maslaca, kao što su voćne arome, arome u alkoholnim pićima i aromatizovana punjenja za e-cigarete“, rekao je Alen.

Uzrokuju niz respiratornih bolesti

S obzirom na to da su e-cigarete relativno nova tehnologija, koautor studije profesor David Christiani upozorava da su ‘popcorn pluća’ možda samo najočiglednija bolest koja preti korisnicima električnih cigareta.

„Budući da se najviše pažnje pridavalo proučavanju učinka nikotina na zdravlje, mnogo toga je o e-cigaretama još uvek nepoznanica. Osim nikotina koji izaziva zavisnost, električne cigarete sadrže brojne kancerogene hemikalije, poput formaldehida te, kao što je pokazala naša studija, aromatizujucih hemikalija koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu plućima „, rekao je Christiani.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …