Home / ZDRAVLJE / Pravoslavni lekari o vakcinaciji dece

Pravoslavni lekari o vakcinaciji dece

Poštovani pravoslavni roditelji,
vakcina-dete-lekar
Svedoci smo raznih događanja, vesti i informacija kada je u pitanju vakcinisanje dece. Sa različitih strana imamo prilike da čujemo isključivo jednostrane stavove, obično nedovoljno argumentovane:

– zagovornici obaveznih vakcina nude isključive razloge „za“ vakcine i pokušavaju svoju ubedljivost da pojačaju pretnjama kažnjavanjem onih roditelja koji odbiju da vakcinišu svoju decu, umesto razložnim iznošenjem činjenica, transparentnošću u vezi sa uvezenim vakcinama itd.

 

– zagovornici odbijanja vakcinacije (imunizacije) iznose tvrdnje koje o svim vakcinama , bez obzira koje su u pitanju, govore u izrazito negativnom svetlu i pokušavaju svoju ubedljivost da pojačaju zastrašivanjem roditelja sa tvrdnjama o strašnim posledicama vakcinisanja, umesto iznošenja direktnih istraživanja u celini.

Zavisno kojim informacijama smo više izloženi i koji strah u nama prevlada (da li strah da ćemo detetu načiniti štetu ako ga vakcinišemo iz obaveznih vakcina, ili strah da ćemo detetu nauditi ako odbijemo da ga vakcinišemo a ono potom dobije tešku bolest na koju je vakcina trebalo da stvori antitela) mi se kao roditelji odlučujemo za neku od opcija nikad do kraja ne bivajući sigurni jesmo li ispravno postupili.

 

Ni pravoslavni roditelji nisu izuzeti od ove velike brige i dileme.

Na pojedinim pravoslavnim sajtovima na srpskom jeziku o vakcinama se piše uglavnom u negativnom kontekstu, tako da smo se odlučili da prevedemo ovu veoma važnu brošuru pravoslavnih lekara Rusije, smatrajući da ona poseduje nejednostran pogled na ovu temu.

Iako zastupa stav da decu treba vakcinisati ovim obaveznim vakcinama, ova brošura iznosi i činjenice i objašnjenja zašto su vakcine važne, kako deluju, i odgovaraju na tvrdnje koje zastupaju protivnici vakcinacije.

Takođe, ovde možete pročitati i šta su pravoslavni svetitelji govorili o vakcinama i zašto su ih oni smatrali za veoma važne i zašto su se zalagali za obaveznu vakcinaciju.

Ovu priliku koristimo i da napomenemo još jednu veoma važnu stvar – zagovornici odbijanja vakcinacije često u isti koš stavljaju sve vakcine – i one koje su decenijama uspešno dovele do smanjenja, gotovo iskorenjivanja, opasnih i teških bolesti od kojih su deca umirala, kao i one koje su izmišljene sa ciljem donošenja profita farmaceutskim industrijama i uvoznicima tih vakcina (pa smo tako imali prilike da gledamo opštu propagandu za vakcinisanjem protiv tzv. „svinjskog“ , „ptičjeg“ i ko zna kojeg „gripa“ – za one koji imaju slabije pamćenje će se setiti tadašnjeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića i scene gde i on navodno prima vakcinu i čitave te ujdurme).

 

Zagovornici vakcinacije često propagiraju svakakve vakcine i ubeđuju roditelje da dete treba da vakcinišu maltene i za prehladu.
Vrlo je važno za nas roditelje da u tekstovima na ovu temu pažljivo uočavamo:

1. prevashodno o kojim vakcinama se govori u tekstu( da li samo o obaveznim ili i drugim, da li o samo o MMR vakcini ili i o drugim obaveznim, da li o vakcinama koje sadrže žive viruse ili pak o mrtvim ili rekombinantnim vakcinama, itd).

2. da tragamo za činjenicama ne za tvrdnjama koje svoju ubedljivost izgrađuju na unošenju straha među roditelje.

3. da pažljivo pročitamo i uočimo koje vakcine sigurno koriste našoj deci bez ikakvih posledica.

4. da proverimo sa više izvora ko je osoba koja piše o vakcinama – da li je lekar, čega je lekar, da li potpuno odbacuje tradicionalnu medicinu, da li ima ikakve veze sa imunologijom, da li nudi neki svoj proizvod u zamenu za vakcinu, šta nudi kao alternativu, da li u vezi sa tom osobom postoje neke kontraverze (npr. da li razgovara sa „duhovima“ Nikole Tesle u slobodno vreme, da li promoviše pušenje, gledanje u sunce „sangejzing“ ili neku drugu meditaciju, koja je duhovna baza kojom se taj autor rukovodi u svom životu i radu, i slično).

. da tragamo za činjenicama ne za tvrdnjama koje svoju ubedljivost izgrađuju na unošenju straha među roditelje.

(Pravoslavni Roditelj)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …