Home / ZDRAVLJE / Provereno deluje-10 taktika kako izbeći ‘grljenje šolje’ kada pijete.. (VIDEO)

Provereno deluje-10 taktika kako izbeći ‘grljenje šolje’ kada pijete.. (VIDEO)

Najbolji način da sprečite povraćanje je da ne popijete previše, ali budimo iskreni, na dočeku Nove godine to i nije opcija.
Ipak, postoje taktike uz koje će vaše alkoholiziranje proči bezbolnije. Čak i ako ste dugogodišnji majstor, nije na odmet proučiti ovih 10 strategija uz koje ćete se poštedeti muke.

wc solja- povracanje- devojka

A rešenja za idući dan možete pročitati u specijalu mamurluk.

1. Obilat obrok pre nisu ćevapi

Kako biste udarili dobre temelje najvažnije se fokusirati na proteine i složene ugljene hidrate. Pizza sa više mesa, špageti bolonjez su idealni.
Naučno objašnjenje: Hrana neće neutralisati alkohol, ali će usporiti njegovo prodiranje u krvotok jer će zida želuca i creva istovremeno morati upijati i hranljive materije.

2. Obložite želudac

Mlečni proizvodi idealna su zaštit želudačne zida od nesmiljenih napada alkohola.
Naučno objašnjenje: To fa će oblaganje želuca smanjiti pijanstvo u mnogočemu je urbani mit, obzirom na to da 80 posto alkohola tako i tako ulazi u organizam kroz tanko crevo, a osim toga, alkohol se vari brže od masnoća i proteina iz mleka. Ali, mleko u želucu svakako smanjuje rizik od povraćanja – istovremeno sprečava alkoholu da dođe do zida te neutrališe želudačnu kiselinu.

3. Tempirajte pića
Povraćanje je u stvari simptom trovanja alkoholom, odnosno znak da ste nastavili piti i kada imate sasvim dovoljno alkohola u krvi da budete pijani. Zato je dobro piti na svaki puni sat, kako biste dopustili piću da vas „udari“ pre nego što krenete na novo.
Naučno objašnjenje: jetru treba oko sat vremena da razgradi svako piće (0,5 l pive, 2 dl vina, 0,03 žestine). Piće svakih sat vremena znači da ćete se dobro hm, zabaviti, istovremeno se nećete otrovati alkoholom.

4. razređenja je rešenje za ‘zagađenje’

Čaša vode uz svako piće najbolji je način da vi uništavate alkohol, a ne alkohol vas.
Naučno objašnjenje: Alkohol vas dehidrira, a osim toga, većina okruženja u kojima se pije je vruća, pa dodatno gubite tečnost znojenjem. Zbog vode se nećete manje napiti nego sporije, no što je još važnije smanjićete i mamurluk. U konačnici, čak i ako ćete povraćati imaćete i što, umesto da se želudac grči „na prazno“.

5. Mešanje pića je OK, ali …

Nije problem u mešanju pića, puno veći problem je u tome što u tom slučaju popijete više. Ako vas već brine vrsta pića, najlakše je držati se onih svetlih. Na primer, teži mamurluk će biti od crnog vina nego od dobre rakije, uz uslov da popijete jednaku količinu alkohola. Jedini je problem što ćete, ako pijete rakiju, sasvim sigurno popiti više alkohola.
Naučno objašnjenje: Tanini iz tamnih pića izazivaju glavobolje.

6. Dobro se odmorite

Poslastica koju prenosimo namenjena je svim onim ljubiteljima alkoholnih pića koji se tom poroku jednostavno ne mogu odupreti. Svim onima koji su barem jednom u životu prešli granicu kulturnog cuganja. Ekipa koju smo okupili je malo previše popila (u ovom slučaju prednjače pripadnice nežnijeg pola) te su odlučni da im niko ne stoji na putu k dobroj zabavi.

Upravo radi toga s njima se nije moglo pričati, moglo ih se samo gledati. Njihove velebne zabave završile su manje slavno, a zahvaljujući tome, postali su viralni. Pa uživajte i učite na tuđim greškama.

Ako ste umorni, radije se držite bezalkoholnih pića. Ne samo da u suprotnom rizikujete da se brže napijete nego i da novu dočekate spavajući na tepihu (iza kauča ili gde god vam je „zgodno“):

Naučno objašnjenje: Alkohol iscrpljuje organizam koji se svim silama trudi da razgradi otrov i dodaćno će vas izmoriti. Neće vas uspavati ili opustiti nego baš izmoriti pa je alkoholiziranje kada ste umorni kao da tada idete rešavati jednačine i cepati drva.

7. Izbegavajte pića sa energetskim napicima

U početku će vam biti super, ali to će kratko trajati. A psota počinje agonija …
Naučno objašnjenje: Pogrešno iz toliko mnogo razloga. Najopasnije je to što će vam srce raditi kao ludo. Osim toga, kofein je stimulans, a alkohol sedativ pa se međusobno poništavaju.

Tako nećete osetiti puno delovanje ni jednoga ni drugoga pa ćete popiti puno više no što želite i možete. A oboje su diuretici pa će dehidracija biti još gora.

8. Ali i pića sa veštačkim sokovima

Kole, tonici i svi ostali veštački sokovi će produžiti pićem a samim time i smanjiti količinu alkohola kojeg popijete. No imaju i ružnu stranu.
Naučno objašnjenje: Veštački zaslađivači i svi ostali veštački aditivi u sokovima opterećuju probavu i jetra koji se ionako muče s alkoholom. Zato, za razređivanje birajte što je više moguće čiste sokove.

9. Antacid za odabrane

Malo pre no što počnete piti, popijte tabletu koja neutrališe kiselinu. No to sve zavisi o tome kako vam inače „sedaju“ antacidi.
Naučno objašnjenje: Vaš želudac će se večeras namučiti, a antacidi će smanjiti lučenje kiseline.

10. Banana

Banana je sjajno jelo pre no što odete spavati nakon partija. Smanjiće mamurluk iduće jutro, ali i šansu da povraćate nakon što legnete.
Naučno objašnjenje: Lako je svarljiva, ne uznemiruje želudac te ono najvažnije – sadrži kalijum.

Osim manjka vode, dehidraciju izaziva i neravnoteža elektrolita u krvi od kojih su natrijum i kalijum najvažniji. Natrijuma dobijamo (i previše) iz soli, a najbolji prirodni izvori kalijuma su banana i paradajz.

Pogledajte video:

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …