Home / ZDRAVLJE / SAVET DR JANKA SAMARDŽIĆA: Evo kako da prepoznate falsifikovane lekove..

SAVET DR JANKA SAMARDŽIĆA: Evo kako da prepoznate falsifikovane lekove..

500
Potraga za lekom je situacija s kojom se svako od nas suočio bar jednom u životu, bilo da je u pitanju naše zdravlje bilo zdravlje nekog člana porodice.

Procenjuje se da je čak 10 odsto lekova na svetskom tržištu lažno, a čak polovina od onih koji se kupuju preko interneta. Takođe, sve više je mogućnosti za pojavu lažnih i falsifikovanih lekova i kod nas.

Da je lek falsifikat, možete posumnjati ako nema: odgovarajuće pakovanje, broj rešenja o registraciji i upustvo na srpskom jeziku, ili ukoliko posumnjate da njegove osobine ne odgovaraju leku koji ste ranije koristili, posebno ako ne daje očekivani efekat, što odmah treba prijaviti Inspekciji za lekove Ministarstva zdravlja.

Kada vam u apoteci ponude zamenu za lek koga trenutno nema na tržištu, podrazumeva se da je farmaceut upoznat sa svim svojstvima leka koji se nudi kao zamena, a dodatno se uvek možete informisati o sledećem:

* Da li lek-zamena sadrži identičnu lekovitu supstancu u istoj pojedinačnoj dozi?
* Da li je oblik leka identičan (tableta, kapsula, rastvor)?
* Da li je sastav pomoćnih supstanci približno isti?
* Da li je lek registrovan i odobren kod nas kao odgovarajuća zamena?

Ako je odgovor na svako pitanje DA, nema bojazni da ste dobili neodgovarajući lek. I ne zaboravite da je oprez uvek poželjan prvih dana primene svakog leka, bilo originala bilo njegove zamene.

(Kurir)

 

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …