Home / ZDRAVLJE / ŠTA TAČNO TREBA DA URADITE AKO PRIMETITE GRUDVICU NA GRUDIMA..

ŠTA TAČNO TREBA DA URADITE AKO PRIMETITE GRUDVICU NA GRUDIMA..

Moderan način života nas „melje“i vrlo često zaboravimo na svoje zdravlje. Uvek je nešto važnije, uvek postoji neki izgovor.

Kada je zdravlje u pitanju uvek treba da postoji vreme.   Jer se mnogo toga otkrivenog na vreme može izlečiti.

Tako nešto se desilo i Šivi Telebijan pre tri godine, i ona je odlučila da to podeli sa ženama širom sveta.

„Osećala sam svrab na desnoj strani grudi. Kada sam počela da se češem, osetila sam da imam nešto ispod kože. Bilo je nešto nalik zrnu graška“, rekla je Šiva. grudima u grudima.

„Mislio sam da je to možda neka bubuljica, jer je bio na samoj površini kože. Zato sam to ignorisala i otišla na spavanje, „dodala je Šiva.

Kada je otišla kod doktora on joj je rekao da malena grudvica u njenim grudima verovatno nije ništa, ultrazvuk i mamogram nisu pokazali promene. Međutim, kada je tražila drugo mišljenje, telefon Talebijana je zazvonio u roku od 24 sata:

„Rekli su mi da imam invazivni rak dojke.“ Grudvica od 6 milimetara je bila toliko mala da sam je skoro zaboravila, a onda ovaj šok. Cela desna dojka imala je pre kancerogene ćelije koje su se proširile na okolno tkivo“, objašnjava Šiva.

Srećom, njeni lekari su rano sve otkrili. Podvrgnuta je dvostrukoj mastektomiji i uspela je da izbegne hemoterapiju. ‚“Ja sam doktor, ali moram da budem iskrena, nisam svaki mesec radila samopregled grudi. “

Ona takođe smantra da bi žene trebale da posvete pažnju ovom globalnom problemu i da samopregled obavljaju najmanje jednom mesečno. To je najlakse uraditi ispod tuša, ili kada ležite na leđima sa jednom podignutom rukom, dok se drugom pregledate.

Posebnu pažnju treba obratiti na period nakon ovulacije, ali i pre vašeg perioda, jer to može biti ključ za upozoravanje na promene u tkivu dojke. Takođe, kako svaka žena poznaje svoje grudi, promena se može videti i na bradavicama, ili drugim delovima grudi, najčeše u onoj četvrtini do pazuha kao i deo same pazušne jame.

Možete se osloniti i na lični osećaj, recimo, ako osećate nešto u predelu grudi što ranije niste osećali, tao može da bude znak da posetite lekara. Kad je pregled u pitanju to možete zatražiti i od vašeg ginekologa, s tim što su ti pregledi manuelni, ali svakako su od velikog značaja.

Kada je zdravlje u pitanju nema glupih pitanja i nikada nije previše rano da porazgovarate sa svojim lekarom. I zapamtite, što ranije možete da uhvatiti potencijalne znake raka dojke, to bolje.

„Rak dojke je jedan od retkih karcinoma za koje postoje aparati za pregled, a ako ga ranije otkrijete i, to može imati veliki uticaj na vašu ukupnu prognozu“, kaže Talebijan.
„Dakle, nema izgovora. Ako osećate nešto, nemojte to ignorisati.“

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …