Home / ZDRAVLJE / Svakoga dana u Srbiji od raka grlića materice umre najmanje jedna žena – ovo su simptomi bolesti koje ne smete ignorisati

Svakoga dana u Srbiji od raka grlića materice umre najmanje jedna žena – ovo su simptomi bolesti koje ne smete ignorisati

Godišnje od ove opake bolesti oboli oko 1.300 žena, a umre oko 500 što znači da svakoga dana zbog raka grlića materice izgubimo najmanje jedan vredan život – izgubimo jednu majku, sestru, tetku, baku…

Rak grlića materice izaziva humani papiloma virus (HPV). Genitalni HPV virus se prenosi seksualnim putem i veoma je rasprostranjen, ali se zaraženi oporave u periodu od 6 do 24 meseci.

Često neki ljudi i ne znaju da su zaraženi, ali kod nekih žena imuni sistem ne može da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

Rak grlića materice nastaje u donjem delu materice koji je okrenut prema vagini, a bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju. Bolest se manifestuje sledećim simptomima:

-vanmesnstrualna krvarenja (pri seksualnom odnosu, između menstruacija, u menopauzi, produženo menstrualno krvarenje);

-promene u vaginalnoj sekreciji (obilnost, miris, boja, rezistencija na terapiju);

-bolovi u maloj karlici.

Bolest je izlečiva ukoliko se na vreme otkrije pa je zbog toga prevencija jako važna, a po dostupnim podacima najugroženije su žene starosne dobi između 40 i 50 godina.

-Preporuka je da žene od 15. godine života, nakon stupanja u seksualne odnose, jednom godišnje obavljaju preventivni ginekološki pregled koji podrazumeva palpatorni ginekološki pregled, kolposkopiju i Papa bris.

Ukoliko postoje razlozi određeni od strane ginekologa, može da se doda dijagnostička metoda HPV tipizacije radi otkrivanja eventualnog uzročnika nastanka karcinoma grlića materice, rekla je za Telegraf.rs specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Snežana Janković iz bolnice MediGroup.

Postoji mogućnost vakcinacije protiv nekih tipova onkogenih humanih papiloma virusa koji su najčešći uzročnici oboljevanja od karcinoma grlića materice.

-Obzirom da na ovaj način nisu obuhvaćeni svi tipovi HPV virusa koji imaju onkogeni potencijal, preventivni ginekološki pregled ostaje kao osnovna i najznačajnija mera prevencije karcinoma grlića materice, dodala je doktorka Janković za Telegraf.rs.

Prevencija obuhvata i zdravstveno-obrazovni rad sa mladima u cilju usvajanja ponašanja prevencije karcinoma grlića materice.

-Ne treba stupati u rane seksualne odnose, ne menjati često partnere i uvek koristiti kondom pri odnosima sa novim partnerima.

Treba prestati sa konzumiranjem cigareta i oralnu kontracepciju koristiti samo po savetu ginekologa, rekla je doktorka Janković iz bolnice MediGroup.

Od ukupnog broja obolelih, samo u Beogradu bitku sa ovom bolesti izgubi oko 100 žena.

Dame trebaju da budu odgovorne prema svom zdravlju i da poštuju kalendar preventivnih pregleda jer na taj način imaju uvid u njihovo zdravlje i sprečavaju mogućnost da obole od ove bolesti.

 Karcinom grlića materice izaziva HPV virus koji ima dugi period razvoja pa ponekad prođe i 10 godina dok bolest ne pređe u poodmakli stadijum.

Rana faza uglavnom prolazi bez simptoma, tako da je preventivni pregled jedan od osnovnih načina za pravovremenu prevenciju i dijagnostiku.

Genetska predispozicija za ovu bolest postoji, ali ona ne treba da bude jedini povod za preventivne preglede.

Odgovornost prema svom zdravlju treba da bude na prvom mestu, a svaka od nas može da nađe jedan dan u godini kada će odvojiti vreme i posetiti ginekologa.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …