Home / ZDRAVLJE / ‘TRAVKA’ SPASA SA 1000 NAMENA: Pre nego što su otkriveni ANTIBIOTICI, svi su kleli u OVU BILJKU!

‘TRAVKA’ SPASA SA 1000 NAMENA: Pre nego što su otkriveni ANTIBIOTICI, svi su kleli u OVU BILJKU!

Gorka aromatična biljka žalfija veoma se uspešno koristi protiv upale grla i krajnika, zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja.

zalfijaFoto: Wikipedia

Čaj od žalfije preporučuje se svima koji imaju problema s bolesnim desnima i aftama, kao i onima koji pate od ginigivitisa. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.

Efikasna protiv peruti

Neki fitoterapeuti ne preporučuju čaj od žalfije za piće, već samo za ispiranje, a ako je namenjen unutrašnjoj upotrebi, žalfiju treba prokuvati da bi esencijalno ulje isparilo.

Naziv žalfije na latinskom Salvia potiče od reči salvare, što znači spasti, izlečiti. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Dojilje koje žele da prestanu s dojenjem koriste je svakodnevno da bi zaustavile mleko. Primenjuje se za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Žalfija je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

RECEPT za prirodan lek 100 puta jači od BILO KOG ANTIBIOTIKA

Kako deluje

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgoljenje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Deluje, takođe, antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Pošto ujedno deluje spazmolitički i antimikrobno, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva. Pre upotrebe se treba svakako posavetovati s lekarom.

Kako se uzima

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva tri do pet minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje) se ne kuva, već se prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo.

Čaj od žalfije se koristi:

– kao prirodni antibiotik protiv raznih bakterija
– za jačanje imuniteta i organizma

– kod gljivičnih infekcija
– kod upale usne duplje, grla i ždrela

– za lečenje promuklosti
– za lečenje stomačnih grčeva

– kod otežanog pražnjenja žučne kese
– za otklanjanje nadutosti i gorušice

– poboljšava varenje i lučenje žuči
– poboljšava krvnu sliku

– povećanje apetita
– povoljno deluje u klimaksu
– pri infekcijama disajnih puteva

– protiv afti u ustima
– protiv upale grla i krajnika

– smanjuje nervozu i napetost
– čisti zube i jača desni

Nije poželjno da je koriste: trudnice, dojilje, epileptičari

(Stil/T.P.)

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …