Home / ZDRAVLJE / VISOKA TEMPERATURA I BOL U GRLU- BEZAZLENO? Reč je o ozbiljnoj bolesti, od koje možete UMRETI

VISOKA TEMPERATURA I BOL U GRLU- BEZAZLENO? Reč je o ozbiljnoj bolesti, od koje možete UMRETI

Nije šala.
Bolovi u grlu, povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi, malaksalost i umor su simptomi koji vam deluju potpuno bezazleno i prolazno, ali sve su samo to ne. Reč je o mononukleozi, poznatoj kao bolest poljupca. Pomenuti simptomi se javljaju četiri do šest nedelja nakon izlaganja virusu, a izlečenje može trajati i do tri meseca.

grlo-bol-zenaFoto: Profimedia

Dosta je čest slučaj da infekcija kod odraslih osoba nije ni vidljiva, pa su takve osobe i prenosioci. Virusi ostaju u telu do kraja života i u slučaju preležane bolesti, njihova koncentracija nije dovolja da bi mogla ponovo da se aktivira i širi.

Naziv je dobila upravo po načinu prenošenja infekcije – poljupcem. Ova zarazna bolest se prenosi najčešće putem pljuvačke a nešto ređe putem krvi. U 90 odsto slučajeva uzrokuje je Epstein Barov virus i najugroženije su osobe od 15-25 godina starosti.

Ponekad se bolest ispolji i mnogo kasnije tokom života a da je čovek inficiran još u ranoj mladosti, to se najčeše dešava usled naglog pada imuniteta.

Kako je u pitanju kapljična infekcija, bolest mononukleoza prenosi se poljupcem, kašljanjem, kijanjem te korišćenjem zajedničkog pribora za higijenu, četkica, čaša, pribora za jelo i ostalih predmeta.

MONONUKLEOZA LEČENJE

Da bi se potvrdila dijagnoza bolesti potrebno je uraditi i krvnu sliku, na osnovu koje se prepisuje terapija od strane lekara. Bolest poljupca karakteriše povećan broj leukocita između 4 i 9 dana po infekciji, a nije redak slučaj da su jetreni enzimi povišeni.

PRIRODNO LEČENJE

Beli luk

Izuzetan je imuno-stimulator i višestruko cenjen u tradicionalnoj narodnoj medicini.Podjednako delotvoran kod bakterija,virusa i gljivica.Pojedite svakodnevno 2-3 čena i podićićete vaše odbrambene sposobnosti na viši nivo.Takođe ga možete konzumirati i u obliku tinkture.

Čaj protiv glavobolje

Potrebno je promešati po 2 kašike pelina,belog sleza,ruzmarina zatim 5 kašika bobica od kleke i kašuku od korena koprive.

Izručiti 2 kašike ove mešavine u litar ključale vode.
Ohladiti 2 sata ,procediti čaj i piti po šolju 3 puta u toku dana.

Mirovanje je neophodno kod lečenja mononukleoze i sama terapija podrazumeva odmor, unos veće količine tečnosti, konzumaciju vlaknaste hrane i ukoliko je neophodno lekove za smirivanje bolova u grlu kao i za snižavanje temperature ukoliko ona prelazi 38,5 °C. Najstrože izbegavajte pušenje cigareta i konzumaciju alkoholnih pića.

MONONUKLEOZA ISHRANA I PREVENCIJA

Bez jakog imuniteta nema dobre prevencije, zato je pravilna ishrana ključna.

Izbegavajte: šećer(naročito beli), gazirane sokove, industrijski prerađenu hranu (ima visok sadržaj trans masti), slane grickalice, prženu i masnu hranu;

Jedite što više: svežeg povrća i voća, integralne žitarice i pijte blage biljne čajeve.

Ovog plana se pridržavajte bez obzira da li su kod vas prisutni mononukleoza simtomi, jer ćete značajno osnažiti organizam i pojačaćete njegovu otpornost. Pod prevencijom se podrazumeva da održavate visok nivo lične higijene naročito je važna higijena ruku. Izbegavajte kontakte sa zaraženim osobama.

(Srbija danas)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …