Home / AKTUELNO / Putin sasuo Zapadu sve u lice: „Imate teroriste, rat, a izmišljate pretnje Rusije“

Putin sasuo Zapadu sve u lice: „Imate teroriste, rat, a izmišljate pretnje Rusije“

putin

Sa napadima u Parizu i ostatku Evrope, ratom na Bliskom istoku, čudno je čuti o ruskoj pretnji, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za “Figaro“.

Putin se u Parizu sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a iskazao je uverenje da i Moskva i sve prestonice Zapada žele “bezbednost, mir i saradnju“.

“Ne bi trebalo stvarati tenzije ili fiktivne pretnje iz Rusije, neki hibridni rat i tako dalje… Šta je najveći problem danas? Terorizam. Imate bombe u Evropi, u Parizu, Belgiji. Imate rat na Bliskom istoku. To je glavna briga. Ali ne, hajde da spekulišemo o pretnji iz Rusije“, rekao je Putin.

“Izmislili ste te stvari i sada plašite sebe njima i čak i koristite da biste gradili svoju politiku“, dodao je on.

Putin je odbacio bilo kakve nagoveštaje da snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada stoje iza napada hemijskim oružjem u provinciji Idlib u aprilu, kada je poginulo više desetina osoba.

„Prema našim informacijama, nema dokaza da je Asad koristio hemijsko naoružanje. Mi smo ubeđeni da on to nije uradio“, rekao je Putin.

Njegovi komentari usledili su dan nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je upotreba hemijskog naoružanja u Siriji „crvena linija“ za Pariz i koja zahteva odgovor.

Putin je rekao da je ponudio da organizuje inspekcije na mestu gde se dogodio napad u Kan Šeikun, ali da su sve velike sile to odbile, preneo je Rojters.

On tvrdi da je cilj optužbi da se diskredituje Abas i izvrši pritisak na njega.

„To je bio način objašnjavanja međunarodnoj zajednici zašto je bilo neophodno da nastavi nametanje mera kako bi se vršio pritisak na Asada, uključujući vojno“, rekao je Putin.

On je izjavio i da su optužbe o mešanju njegove zemlje u predsedničke izbore u SAD „izmišljotina“ demokrata koji su time pokušali da objasne svoj poraz na izborima.

Putin je ponovo negirao umešanost Rusije u hakerski napad na mejlove demokrata u SAD.

Rekao je da su tvrdnje o ruskom mešanju posledica „želje onih koji su izgubili na izborima u SAD da poboljšaju svoj položaj optužujući Rusiju za mešanje“.

Ruski predsednik je izjavio da „ljudi koji izgube na izborima mrze da priznaju da su zaista izgubili, jer je osoba koja je pobedila bila bliža narodu i bolje razumela želje ljudi“.

AP navodi da je američki predsednik Donald Tramp izneo sličan stav danas na društvenoj mreži Tviter.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …