Home / SRBIJA / Od sutra overe samo kod notara: Evo koliko će to da vas košta..

Od sutra overe samo kod notara: Evo koliko će to da vas košta..

notari 1

Overe potpisa, rukopisa i prepisa od sutra će vrštiti samo samo javni beležnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, jer ti poslovi prelaze u njihovu isključivu nadležnost, a isto važi i za overu potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

U overe prepisa kojima će se baviti notari, spadaju dokumenti za upis u škole ili fakultete, dokumentacije potrebne za kod konkurisanja za posao ili za dobijanje invalidske penzije…

Tu si i overe saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, oko kupoprodaje nekretnina, punomoćja, zakupa, overe prepisa diploma i raznih drugih dokumenata…

Cenovnik overa

Cene ovara su, kako za „Novosti“ kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, niže nego što su bile kod lokalnih samoupava, ali više nego u sudovima. Primera radi, prosečna overa potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, u velikom broju opština bila je i viša od 400, dok je u sudovima bila 160 dianara.

Prem javnobeležničkom cenovniku, potpis za privatno lice košta 360, a za pravno 1.260 dianra.

Overa prve stranice dokumenta je 540, a svake naredne po 360 dinara. Strana overe prepisa košta 270 dinara, a izlazak notara na teren je 2.700 dinara. Potvrda da je neko lice u životu je 540 dinara.

Negde i dalje sudovi i opštine

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji danas javnobeležničke poslove obavljaju 162 javna beležnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik, pa će u tim područjima sudova i dalje poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Inače, pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da za overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove overe od sutra obavljati više od 400 lica.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo pravde, to je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe do sada.

Kada je u pitanju overa potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predsedničke izbore, overa tih potpisa će se vršiti u javnobeležničkim kancelarijama, a u mestima u kojima nije imenovan javni beležnik – u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama.

Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za overu potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće vršiti ni nakon 1. marta, navelo je Ministarstvo pravde.

(Tanjug)

Check Also

Žena Žike Todorovića otkrila detalje stravične tragedije: Sin nam se nije otrovao

Ana Todorović, supruga Srđana Todorovića je očajna, na lekovima, i obamrla od tuge posle smrti …