Home / AKTUELNO / NOVA RADNA MESTA? POČELO JE, 100 RUSKIH FIRMI DOLAZI- Okreću leđa Turcima i nude posao Srbiji!

NOVA RADNA MESTA? POČELO JE, 100 RUSKIH FIRMI DOLAZI- Okreću leđa Turcima i nude posao Srbiji!

Veliki ruski trgovinski lanci koji su zainteresovani za saradnju sa srpskim proizvođačima, pre svega u oblasti prehrambene industrije, posetiće Srbiju 10. i 11. marta, najavili su danas organizatori treće međunarodne privredne izložbe „Ekspo Rusija—Srbija 2016“, na kojoj će učestvovati više od stotinu kompanija iz Rusije.

vucic- putin

Ta izložba će zajedno sa trećim Beogradskim poslovnim forumom biti održana u Beogradu od 16. do 18. marta, a predstavnici trgovinskih lanaca će već 11. marta imati konkretne sastanke o mogućnostima saradnje, najavila je Privredna komora Srbije na konferenciji za novinare.

Među trgovinskim lancima iz Rusije biće i drugi najveći trgovac u Rusiji sa kojim domaći proizvođači još nisu sarađivali — „Iks 5“.

Predsednik organizacionog odbora „Ekspo Rusija—Srbija 2016“ David Vartanov je rekao da će na izložbi učestvovati više od sto kompanija iz različitih regiona Rusije koja se bave energetikom, transportom, vazdušnim i železničkim saobraćajem, građevinom, poljoprivredom, industrijom nafte i gasa, farmacijom, telekomunikacijama, turizmom, bankarstvom i drugim oblastima.

U okviru ove manifestacije, predviđen je veoma obiman poslovni program i tematski okrugli stolovi o aktuelnim pitanjima uzajamne saradnje Rusije i Srbije u oblasti tradicionalne i alternativne energetike, usavršavanje transportnog sistema na Balkanu i saradnja u oblasti građevinarstva, privrede i obrazovanja.

„Danas ima mnogo mogućnosti koje doprinose razvoju rusko-srpskih odnosa. Ruska preduzeća napuštaju saradnju sa turskim kompanijama i okreću se većoj saradnji sa firmama iz Srbije“, poručio je Vartanov.

On je istakao da su Rusiji potrebne kompanije sa iskustvom za izgradnju sportskih objekata i zgrada koje će se koristiti za svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano 2018. u Rusiji.

Kako kaže, postoji velika zainteresovanost u Rusiji za srpski zimski i banjski turizam, što je oblast gde bi turistička i privredna saradnja dveju zemalja mogla da bude dosta unapređena.

„Svaka inicijativa podržana je kako od političkog rukovodstva tako i od predstavnika poslovnih krugova, o čemu svedoče i pozdravna obraćanja koja su pristigla u organizacioni odbor, pre svega od ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, prvog zamenika predsednika Državne dume gospodina Meljnikova, predsednika odbora Državne dume za industriju itd“, dodao je Vartanov.

Prvi zamednik direktora Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Dmitrij Trubajčuk je rekao da će već u martu biti održan sastanak u Moskvi u kome će učestvovati turoperatori dveju zemalja.

„Trenutno se radi na ispitivanju mogućnosti da srpska preduzeća koja proizvode auto-delove rade za ruske kompanije, kao što su ’Vaz‘, ’Kamaz‘ i druge“, naveo je on.

Savetnik za ekonomska pitanja Ambasade Srbije u Rusiji Marjan Božović je rekao da bi srpski auto-komponentaši mogli da popune prazninu na ruskom tržištu nakon prestanka saradnje sa firmama iz Turske.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović je rekao da će na izložbi biti reči i o stvaranju objedinjene ponude putem formiranja sabirnih distributivnih centara za firme koje žele da izvoze u Rusiju, kao i da se na tome već radi.

„Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je prema nekim preliminarnim rezultatima nedavno završenog sajma prehrane u Moskvi dogovoren izvoz prehrambenih proizvoda u vrednosti od oko 27,6 miliona dolara“, istakao je Jovanović i dodao da se na tom primeru konkretno vidi efekat zajednički organizovanih manifestacija.

(Sputniknews)

Check Also

POSLE SLUČAJA „JOKIĆ“- NOVI PROBLEM ZA SRBIJU!?

Košarkaška reprezentacija Srbije će i definitivno biti bez Bogdana Bogdanovića u kvalifikacijama za Olimpijske igre, …