Home / TEMA DANA / OVO SU ČETIRI TAČKE AMERIČKOG PLANA ZA KOSOVO koji sutra u Beograd donosi Trampov izaslanik

OVO SU ČETIRI TAČKE AMERIČKOG PLANA ZA KOSOVO koji sutra u Beograd donosi Trampov izaslanik

Novi američki paket za Kosovo mogao bi već u sredu da se nađe pred srpskim zvaničnicima, kada u Beograd stiže Ves Mičel, izaslanik Donalda Trampa.

Kako pišu „Novosti“, moguće je da će Mičel u Beogradu da predstavi najnoviji radni kosovski tekst Trampove administracije, u četiri tačke: da Zajednica srpskih opština dobije široka izvršna ovlašćenja, da bude tesno institucionalno povezana sa potpredsednikom vlade u Prištini (koji bi bio iz redova Srba), da Beograd omogući članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, a da zauzvrat dobije otvorena vrata za EU i ekonomsku i političku pomoć SAD u međunarodnoj areni.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije. On navodi da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci pozitivni.

– Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je opšte poznato da nam administracija koju je personifikovala dinastija Klinton nije bila naklonjena – rekao je Dačić.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, smatra da se u predlozima koji se navode u „američkom dokumentu“ Srbiji zapravo ne nudi ništa novo i ne obećava ništa konkretno.

– Pred Srbijom su teški dani. Mi imamo naš put ka EU, ali to ne znači da ćemo se odreći KiM. Čini mi se da nam sada Vašington traži da pristanemo da Priština uđe u UN i tako se odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa. Takođe, ni ponuda o širokim izvršnim ovlašćenjima ZSO nije nova, jer je to već predviđeno sporazumom koji je potpisan još pre pet godina, a Priština uporno blokira njegovo sprovođenje. Mnogo iskreniji pristup Amerike bio bi da konačno natera Prištinu da sedne za sto i počne sa formiranjem ZSO – navodi Drecun i smatra da se „iza svega krije pokušaj da se opredelimo za jednu stranu u geopolitičkom ratu između SAD i Rusije“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da, pre svega, treba isterati na čistac da li predlog da Srbija odblokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama podrazumeva i UN.

– U tom slučaju, predlog je neprihvatljiv i predstavljao bi najobičniju fatamorganu – obećanje članstva u EU, za koju se ne zna ni da li će opstati, ukoliko se odreknemo Kosova – kaže on.

Profesor na FPN Dragan Đukanović navodi da američka ponuda počiva na onome za šta se SAD zalažu već više od deceniju.

– Ponudu treba razmotriti ozbiljno i videti kako da Srbija, pre svega za Srbe na KiM, izvuče maksimum. Značajno je što su se SAD aktivirale da se konačno pokrene priča oko ZSO, za Srbiju najvažnije tačke iz Briselskog sporazuma, koja je pet godina od potpisivanja mrtvo slovo na papiru – ističe on.

Povodom američkog predloga u četiri tačke, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u nedelju da ne želi da komentariše planove Stejt departmenta i da „Srbija ima svoj paket za KiM“.

Check Also

UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na …