Home / AKTUELNO / 40.000 MUSLIMANA NAGRNULO NA GRANICU SA IZRAELOM! IZRAELCI IZVELI TENKOVE! (VIDEO)

40.000 MUSLIMANA NAGRNULO NA GRANICU SA IZRAELOM! IZRAELCI IZVELI TENKOVE! (VIDEO)

Desetine hiljada Palestinaca okupile su se u Pojasu Gaze na godišnjicu protesta protiv okupacije i obeležavanja ‘Dana zemlje’.

Dvojica Palestinaca su ubijena, a 240 ih je povređeno kada su izraelske snage u subotu otvorile vatru tokom protesta povodom palestinskog Dana zemlje u Pojasu Gaze.

U saopštenju Ministarstva zdravstva Palestine navodi se da su istočno od grada Gaze ubijeni 17-godišnji Nidal Saqr i 20-godišnji Jihad Saad, dok je još 46 demonstranata zadobilo povrede od bojeve municije, prenela je Anadolija.

Više od 170 je pogođeno suzavcem, a među povređenima 13 je u teškom zdravstvenom stanju.

Desetine hiljade Palestinaca okupile su se danas u blizini tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela kako bi učestvovale na masovnom skupu povodom prve godišnjice protesta protiv okupacije i obeležavanja 43. godišnjice Dana zemlje, kada je 1976. godine poginulo šest osoba tokom demonstracija zbog oduzimanja arapske zemlje u Galileji.

Izraelci rasporedili tenkove 

Uoči subotnjih skupova izraelska vojska je rasporedila brojne tenkove i oklopna vozila duž tampon zone sa Pojasom Gaze.

U četvrtak izraelski premijer Benjamin Netanijahu navodno je naložio vojci da se pripremi za mogućnost opsežne kampanje u Pojasu Gaze.

Skoro 270 palestinskih demonstranata ubijeno je od strane izraelskih snaga od marta prošle godine, kada su Palestinci počeli da održavaju proteste duž tampon zone između Pojasa Gaze i Izraela.

Demonstranti traže da se palestinskim izbeglicama omogući da se vrate u svoje domove u istorijskoj Palestini iz kojih su proterani 1948. godine kako bi se stvorio prostor za novu državu Izrael.

Održavaju se i protestne šetnje u znak sećanja na Palestince, ubijene 1976. godine na protestima protiv ekspanzije Izraela na palestinsku teritoriju.

Na brojnim skupovima osuđuje se politika naseljavanja palestinske teritorije od Izraela, naglašavajući da Dan zemlje treba podsetiti međunarodnu zajednicu na njihovu odgovornost kada je u pitanju Palestina.

Palestinci smatraju da je odgovornost međunarodne zajednice i zaštita prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbeglica u domovinu.

Takođe, zahtevaju okončanje 12-godišnje blokade Pojasa Gaze, koja je uništila ekonomiju primorske enklave.

Od 1993. godine, Izrael je udvostručio broj doseljenika na Zapadnu obalu.

Više od pola miliona Izraelaca živi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Četrdeset posto Zapadne obale nalazi se pod izraelskom kontrolom.

Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …