Home / AKTUELNO / Ako Islamsku državu proteraju sa Bliskog istoka, premestiće glavnu bazu u ovaj deo Srbije!

Ako Islamsku državu proteraju sa Bliskog istoka, premestiće glavnu bazu u ovaj deo Srbije!

isil- dzihadisti- teroristi

„Islamistička infrastruktura na Balkanu postoji već trideset godina“

Islamističke militantne grupe najverovatnije će novu bazu premestiti u Evropu ukoliko Amerika i Ruija zajednički uspeju da ih proteraju sa Bliskog istoka, ocenjuju stručnjaci.
Posebno su region Balkana i Bosne i Hercegovine markirani kao “idealno poslednje utočište” za sunitske frakcije islamista, smatra politički aktivista Dževad Galijašević.

Galijašević je ocenio da će BiH, koje su omeđene Hrvatskom kao “letnjim rajem”, zatim Srbijom i Crnom Gorom, u kojima ima dosta muslimanskog stanovništa, biti plodno tlo da džihadiste da nastave da šire svoju ideologiju.

– Islamistička infrastruktura ovde postoji već trideset godina. Nema prepreka koje bi ih sprečile da se ovde ukotve i šire.

Ovde je pogodno tlo i za propagandu i za finansijsku podršku jer oružje može da se kupi na svakom koraku, a neki teroristi čak imaju i svoje banke – rekao je Galijašević Sputnjiku.

Bivši predsednik Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti, Milan Pašanski takođe se složio sa činjenicom da bi ili Bosna, u kojoj muslimani čine većinu stanovnika (3,5 miliona), ili pak Kosovo ili Sandžak, mogli da budu džihadističke nove baze na Balkanu.

Upravo hapšenje bosanskog radikaliste Nedžada Balkana u Austriji, kaže Pašanski, pokazuje da i Evropa balkanski region smatra vrućom tačkom odakle preko migrantskih ruta moglu stići novi ispamisti.

 (Telegraf.rs)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …