Home / AKTUELNO / Ako ne zamenite vozačku dozvolu do 10. juna, evo koliko drastična kazna može da vas sačeka

Ako ne zamenite vozačku dozvolu do 10. juna, evo koliko drastična kazna može da vas sačeka

Foto: A. Nalbantjan
Foto: A. Nalbantjan

Ukoliko još imate staru, papirnatu vozačku dozvolu, ne čekajte više, već je zamenite na vreme kako biste izbegli gužve. Do maja 2014. više od 3,3 miliona vozača posedovalo je staru dozvolu. Zbog toga je odlučeno da se rok za zamenu produži do 10. juna ove godine.

Ako upravljate vozilom, a staru dozvolu niste zamenili novom u predviđenom roku, slede kazne od 6.000 do 30.000 dinara.

Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se izvadi na dva načina – da odete u stanicu policije, odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, dovoljno je da popunite jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana, ili onlajn, putem E-uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze svoje automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novčane kazne – ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će kazne zavisiti od toga koliko se kasni sa zamenom dokumenta.

– U zavisnosti od toga da li je vozačka dozvola istekla pre više ili manje od šest meseci, predviđene su kazne od 6.000 do 20.000 i dva kaznena poena, ako je do šest meseci. Od 15.000 do 30.000, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja, ako je dozvola istekla pre više od šest meseci – rekao je Okanović za RTS:

– S obzirom na to da se radi o formalnosti, prilično su stroge kazne i nadam se da će one biti smanjene. Molim sve da zamene svoje vozačke dozvole.

Ističe da neće biti sankcija za one koji ne produže svoje dozvole ukoliko ne upravljaju vozilom u tom periodu, te da će u bilo kom trenutku moći bez problema da zamene stare dozvole za nove. Takođe, neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita.

Objašnjava da jedino osobe koje imaju više od 65 godina, i oni koji imaju strane dozvole, ne mogu da ih produže onlajn. Za starije od 65 godina potrebno je lekarsko uverenje, koje se vadi na svakih pet godina, ili manje ukoliko nadležna lekarska komisija tako proceni u određenom slučaju.

Inače, vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se do sada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

(Telegraf.rs / RTS)

Check Also

ŠEKLER NAJAVIO: OVE KOVID PROPUSNICE SU SAMO UVOD! MORAJU DA VAŽE 24 ČASA!

Od sinoć od 22 sata počela je kontrola ugostiteljskih objekata kako bi se proverilo da …