Home / AKTUELNO / Ako su demonstranti naslednici 5. oktobra, otkud Mekejn u ime SAD u Srbiji daje podršku Vučiću?

Ako su demonstranti naslednici 5. oktobra, otkud Mekejn u ime SAD u Srbiji daje podršku Vučiću?

vucic- mekkejn

Senator SAD Džon Mekejn izjavio je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome kako su dva svetska rata počela u ovom regionu.

Mekejn je nakon razgovora s Vučić na konferenciji za medije kazao da mir u Evropi znači stabilnost u SAD i da je podrška Sjedinjenih Država Evropi “čelična”.

“Želim da čestitam Aleksandru Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima i radujem se što ću da sarađujem s njim kako bismo unapredili i omogućili da Srbija uđe u Evropsku uniju jer je Srbija sila pomirenja u istočnoj Evropi”, rekao je američki senator.

On je čestitao Vučiću na napretku Srbije u ekonomskim reformama i napretku na putu ka EU.

“Optimističan sam da će vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susednoj Crnoj Gori”, naglasio je Mekejn i dodao da je jasna umešanost Rusije i u sukobima u Siriji.

“Nadam se da će ovakvo ponašanje od strane Sirije prestati i jasno je do toga došlo u saradnji sa Rusijom”, istakao je.

“Razgovarali smo i o važnosti dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU i koji je doveo do napredka zahvaljujući predsedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću”, dodao je Mekejn i istakao da su “SAD najaktivniji vojni partner Srbije sa oko 90 odsto aktivnosti”.

Na pitanje novinara o navodnom hemijskom napadu u Siriji Mekejn je rekao:

“Verujem da su Rusi znali o hemijskom oružju u Siriji i avioni ruskih snaga su koristili precizno vođene avione koji su gađali bolnice”.

“SAD će prvenstveno ukazati Rusima da je takva vrsta ratnih zločina neprihvatljiva. Mi ćemo obučiti one koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Najpre treba zabraniti Rusima da lete sa područja sa kojih su izvedeni ti napada, a zatim je potrebno održati mirovne pregovore da Asad i Putin shvate da ne mogu da pobede na ovom ratištu”, zaključio je Mekejn.

(B92)

 

Check Also

KISINDŽER: U SUDARU SA KINOM, AMERIKA SVE SLABIJA, POTREBNA NOVA STRATEGIJA

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik …