Home / AKTUELNO / ALARM U SRBIJI! VAŠKE KOJE PRENOSE PEGAVI TIFUS STIGLE PRED BEOGRAD: Ugroženi i drugi gradovi

ALARM U SRBIJI! VAŠKE KOJE PRENOSE PEGAVI TIFUS STIGLE PRED BEOGRAD: Ugroženi i drugi gradovi

500Foto: Telegraf

Beogradu, Šidu, Subotici i Preševu preti epidemija vašaka koje su lekari registrovali kod migranata, kojih najviše ima u ovim gradovima gde su prihvatni centri za azilatne.

Naime, kod migranta je primećeno veće prisustvo TELESNIH VAŠI, koje inače prenose pegavi tifus i rovovsku groznicu.

Zbog toga je održan hitan sastanak u vrhu zdravstva i izdato uputsvo lekarima o sprovođenju preventivnih i protivepidemijskih mera u cilju suzbijanja pojave telesnih vaši kod migranata

– Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u skladu sa dobijenim informacijama od nadležnih instituta, registruje slučajeve pojave telesnih vaši kod migranata, izbeglica i azilanata u Tranzitno prihvatnim centrima i Centrima za azil u Šidu, Beogradu, Preševu i Subotici. U njima se preduzimaju sve neophodne preventivne i protivepidemijske mere sa ciljem suzbijanja vaši, i sprečavanja pojave novih slučajeva u populaciji migranata, izbeglica i azilanata – navodi se u saopštenju Instituta “Batut”, koje je postavljeno na njihovom sajtu.

Telesne vaši manje su od vaši glave. Ona se hrani na čovekovom telu, najradije bodu vrat i mesto oko plećki. Ova vaška živi u odeći a prenosi pegavi tifus i rovovsku groznicu.

Pegavi tuifus je skup infektivnih bolesti. Karakteriše je postepeno povećavanje temperature, bolovi u stomaku, zatvor i bradikardija odnosno puls ispod 50 otkucaja u minutu. Ako se ne leči, bolest može da dovede do smrti.

Rovovska groznica je, takođe, infektivna bolest. Simptomi su temperatura koja dugo traje i vraća se, i prate je jaki bolovi , pogotovo u nogama. Može se javiti i osip a leči se jakim antibioticima.

(Lj. R., Telegraf)

Check Also

KO JE PRIMIO OBE DOZE MOĆI ĆE U PRODAVNICU, KOD FRIZERA.. EVO ŠTA ČEKA ONE KOJI NISU..!

Ljudi koji su potpuno vakcinisani možda će uskoro moći da povrate lične slobode i vrate …