Home / AKTUELNO / ALARMANTNO: Srbija gubi još jedno Kosovo..

ALARMANTNO: Srbija gubi još jedno Kosovo..

selo

U 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, a oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, dok je njihova ukupna površina veličine Kosova i Metohije.

Uz negativan demografski trend, jedan od ključnih problema današnjeg sela je i njegov loš ekonomski položaj, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva, a najveći problemi su u brdsko-planinskim regionima, istakao je na Forumu „Hrana za Evropu“ predsednik Odbora za selo Srpske akademija nauka Dragan Škorić.

„U Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko koje su van upotrebe“, naveo je Škorić podatke iz studije SANU o propadanju sela u Srbiji.

On objašnjava da od 4.709 naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika. Poštu, navodi Škorić, nema 2.000 njih, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, 230 sela nema osnovnu školu, a 173 škole pohađa samo po jedan đak.

„Samo u oblasti stočarstva kada je reč o potencijalu, srpska sela bi mogla da ostvare 24 milijarde dolara do 2040. godine“, napomenuo je Škorić.

Check Also

BUKTI SUKOB! ĐOKOVIĆ PROTIV NADALA I FEDERERA- RAT KOJI PRETI DA POCEPA TENIS!

Na jednoj strani je Novak Đoković, dok sa druge stoje Rodžer Federer, Rafael Nadal i …