Home / AKTUELNO / Alarmantno upozorenje tajne službe: Neće raditi bolnice, banke, ostaćemo bez struje, staće saobraćaj, spremaju se neredi i haos!

Alarmantno upozorenje tajne službe: Neće raditi bolnice, banke, ostaćemo bez struje, staće saobraćaj, spremaju se neredi i haos!

protesti- demonstranti- pozar

Svet će uskoro doživeti globalnu digitalnu sabotažu, koja bi mogla potpuno da parališe bankarski sistem, kao i druge važne institucije, upozorava direktor holandske tajne službe Rob Bertoli.

On upozorava da bi moglo doći do haosa i nereda, te da je sabotaža životno važne infrastrukture izuzetno opasna. Na konferenciji o informatičkoj bezbednosti u Hagu, Bertoli je poručio da je pretnja sajber-napadom realna i da se nalazi “tu oko nas”.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je, od petka, u do sada neviđenom informatičkom napadu, pogođeno više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta. Hakeri su aktivirali virus “Vonakraj”.

Još 2012. godine najveća saudijska naftna kompanija bila je na meti kratkog napada, a pre tri godine hakovana je ukrajinska kompanija za distribuciju električne energije, zbog

čega nije bilo struje nekoliko časova. Infrastruktura širom sveta je povezana, što ima velikih prednosti, ali i nedostataka.

– Zamislite šta će se dogoditi ako se na dan-dva ili na sedam dana izvrši sabotaža čitavog bankarskog sistema – upozorava Bertoli.

On ukazuje i na mogućnost sabotaže u saobraćajnoj mreži ili na eventualni napad na kontrole leta dok daju uputstva avionima. Posledice bi bile katastrofalne.

Zemlje se moraju pripremiti za buduće pretnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati.

Stručnjaci za informatičku bezbednost upozoravaju da su mogući novi napadi i veruju da su, možda, otkrili vezu između Severne Koreje i poslednjeg sajber-napada globalnih razmera, za koji niko još nije preuzeo odgovornost, podsećaju portali.

(Srna)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …