Home / AKTUELNO / ALBANAC OTKRIO KO STOJI IZA POGROMA SRBA NA KOSOVU 17. MARTA: Ispričao i ko je naručivao ubistva svedoka zločina OVK!

ALBANAC OTKRIO KO STOJI IZA POGROMA SRBA NA KOSOVU 17. MARTA: Ispričao i ko je naručivao ubistva svedoka zločina OVK!

Iako je od pogroma Srba na KiM prošlo skoro četrnaest godina, svedok Specijalnog tužilaštva Kosova Škumbin Mehmeti izneo je tvrdnje da je kriminalna grupa koja je formirana krajem 2001. i za čije aktivnosti su znala „velika imena“ organizovala martovsko nasilje 2004. godine.

– Misija grupe bila je da organizuje martovsko nasilje 2004. godine, a podršku za to imala je od „svih ratnih stranaka“, tajne službe i „velikih porodica“. Za uspešnu misiju obećana im je amnestija.

Ista grupa je uništena krajem 2004. godine – izjavio je on za jedan kosovski portal, na kojem je objavljeno i da je 2001. na Kosovu formirana kriminalna grupa koja je počinila mnoga posleratna ubistva, uključujući i politička.

Mehmeti je izneo detalje u vezi sa tim ubistvima, tvrdeći da je i on bio deo grupe. On je precizirao da je grupa odgovorna za ubistvo Tahira Zemaja, za kojeg se tvrdilo da je svedočio protiv OVK i pred srpskim tužilaštvom za ratne zločine, predsedavajućeg Demokratske lige Kosova Džemajla Mustafe, člana OVK Ramiza Muricija, koji je trebalo da svedoči u važnom sudskom procesu.

Među ubistvima su i ubistva poslanika LDK Smajlja Hajdaraja i pripadnice Kosovske policije Sabahate Tolaj, koja je istraživala Zemajevo ubistvo. Upravo za to ubistvo Mehmeti tvrdi da nije kriv onaj ko je osuđen, već „neko ko nikada nije osuđen“ i ko je za ubistvo platio 25.000 evra.

Mehmeti tvrdi i da su postajala lica koja su bila „zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe“, a jedan od njih je i dalje deo Kosovske policije.

Vilijam Voker, nekadašnji šef OEBS na Kosovu i po mnogima krivac za bombardovanje Srbije 1999, sve češće je na Kosovu. Tako je i juče tamo bio povodom obeležavanja godišnjice, kako su naveli prištinski zvaničnici, „masakra u Račku“.

Voker je tom prilikom od jedne devojčice dobio cvet, koji je poklonio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju „uz poruku da ga podseti na žrtve Račka“. Podsetimo, Račak je insceniran, što su priznali i stručnjaci koji su radili na tom slučaju.

(Kurir.rs)

 

Check Also

UŽIVO: BLOKIRAN AUTO-PUT NA NOVOM BEOGRADU- STIŽU VOJNI I RATNI VETERANI! (VIDEO)

U centar Beograda, ali i sa novobeogradske strane, okuplja se sve više ljudi, koji će …