Home / AKTUELNO / ALBANCI SA JUGA SRBIJE NA SASTANKU SA TAČIJEM: Ili razmena teritorija ili ujedinjenje sa Kosovom- Evo šta se dešava…

ALBANCI SA JUGA SRBIJE NA SASTANKU SA TAČIJEM: Ili razmena teritorija ili ujedinjenje sa Kosovom- Evo šta se dešava…

“Preševo ima reč: Ako ne reprocitet, onda ujedinjenje sa Kosovom. Ova opštenarodna presuda se desila na referendumu 1.i 2.marta 1992.godine.“, piše informativna agencija “Preševa jone“.

Albanci sa juga Srbije su diskriminisani u odnosu na kosmetske Srbe koji imaju čak i privilegije. Takođe, ističe se da  se kosmetski Srbi nisu izjasnili na referendumu kao Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe prvog i drugog marta 1992.godine kada su izglasali “autonomiju ili ujedinjenje sa Kosovom“.

U deklaraciji čiji deo prenosi “Preševa jone“, a koja je odobrena od strane albanskih predstavnika, poseban naglasak se stavlja na diskriminaciju Vlade Srbije prema Albancima iz ove tri opštine.

Zahteva se i rešavanje pitanja “Doline“ u Briselu kao i da Albanci sa juga Srbije dobiju ista prava kao Srbi sa severa Kosova i Metohije.

Ignorisanje Preševa od strane Beograda i Prištine u procesu dijaloga u Briselu ujedinjuje Albance u Dolini. Lideri su se mobilisali, traže reprocitet ili ujedinjenje sa Kosovom kako je rečeno na poslednjoj skupštini tri opštine u Preševskoj dolini.

Ovaj stav vam je izskazan nedelju dana ranije u Prištini na tajnom sastanku  kosovarskog predsednika Tačija sa predstavnicima “Doline“, navodi “Preševa jone“.

Srbija ne može da traži prava za kosmetske Srbe, sve dok ne da prava Albancima iz “Doline“, a pomenuta deklaracija će biti poslata stranim ambasadama, predstavnicima NATO i EU, OEBS, UN.

“Preševa jone“ je u tekstu osudila izjave pojedinih srpskih lidera da slučaj Srba sa Kosova i Metohije nije isti kao slučaj Albanaca sa juga Srbije.

(Vidovdan)

Check Also

POSLE SLUČAJA „JOKIĆ“- NOVI PROBLEM ZA SRBIJU!?

Košarkaška reprezentacija Srbije će i definitivno biti bez Bogdana Bogdanovića u kvalifikacijama za Olimpijske igre, …