Home / AKTUELNO / ALBANCI SE “UJEDINjUJU”: SPREMA SE UDAR NA KOSOVSKU MITROVICU!

ALBANCI SE “UJEDINjUJU”: SPREMA SE UDAR NA KOSOVSKU MITROVICU!

Za deset dana, koliko traje peticija koju je pokrenuo gradonačelnik Južne Mitrovice za ujedinjenje opština Severna i Južna Mitrovica, prikupljeno je oko 15.000 potpisa građana, što je više nego dovoljno da se ova peticija uvrsti u dnevni red skupštine Kosova.

Ova inicijativa usledila je posle ostavke četiri gradonačelnika u Opštini Severna Mitrovica, kao odgovor na odluku tzv. vlade Kosova da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pokrenuo je inicijativu za “ujedinjene Mitrovice”.

Bahtiri je predlog za ujedinjenje prvo uputio opštinskoj skupštini i on je usvojen većinom glasova odbornika.

Modus ujedinjenja bio bi izmena Zakona o administrativnim granicama opština, zbog čega je ova inicijativa prosleđena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave koje bi bilo nadležno za pripremu izmene ovog zakona. Međutim, i MALS ali i kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbacili su predlog kao nezakonit.

– Svaka opština, na primer Dečani, nema ovlašćenja da donosi odluke o opštini Junik – poručio je premijer Haradinaj prvom čoveku Južne Mitrovice.

Istovremeno, savetnik premijera i nacionalni koordinator za lokalnu samoupravu Besnik Tahiri rekao je da zahtev za ujedinjenje treba da podrže obe opštine, i da se jedino tako može otvoriti rasprava, jer je opština Severna Mitrovica deo ustavnog i zakonskog uređenja Kosova i bez njene saglasnosti se to ne može promeniti.

Bahtiri je posle toga najavio peticiju na kojoj će prikupiti, kako je rekao, “stotine hiljada potpisa” građana širom Kosova i inicijativu za izmenu zakona uputiti direktno Skupštini.

Broj prikupljenih potpisa je dovoljan za podnošenje inicijative Skupštini Kosova, za šta je Ustavom predviđeno minimum 10.000 potpisa građana. Potrebne potpise, rukovodstvo Opštine Južna Mitrovica prikupljalo je 10 dana, tačnije od 21. decembra.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, opština Južna Mitrovica ima 67.474 stanovnika. Opštine Severna i Južna Mitrovica osnovane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za Kosovo. Administrativne granice opština predmet su Zakona 03/I – 041 o administrativnim granicama opština i ne mogu se menjati bez izmene ovog zakona.

Za izmenu ovog zakona potrebno je dve trećine glasova svih poslanika Skupštine Kosova, ali i dve trećine glasova poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …