Home / AKTUELNO / ALBANCIMA STIGLE STRAŠNE VESTI! Sankcije im se vratile kao bumerang, ne veruju kakva PROPAST ih je snašla!

ALBANCIMA STIGLE STRAŠNE VESTI! Sankcije im se vratile kao bumerang, ne veruju kakva PROPAST ih je snašla!

Očekuje se da vlast u Prištini reaguje.

Mala i srednja preduzeća u Albaniji i na Kosovu nalaze se na ivici stečaja zbog “dodatnih” tarifa ili naknada za usluge koje je Priština uvela Srbiji.

Ove visoke tarife postale su prepreke trgovini između Kosova i Albanije, koja se ograničila na uvoz-izvoz, piše “Koha Ditore” danas.

Na osnovu istraživanja koje je sprovela Unija albanskih proizvođača, ispostavilo se da samo naknade za usluge, bez poreza ili sa porezom, iznose 210 evra za propusnicu. Šef ove asocijacije, Alban Zusi, smatra da su takvi troškovi ograničili trgovinu malim i srednjim preduzećima.

“Rezultat je da bez PDV-a, poreza, carina … a samo za troškove sertifikata, parkinga za kamione, naknade za koncesiju, trošak dostigne 210 evra po kamionu, za propusnicu.

Za teret od 20 hiljada evra takva naknada verovatno ne predstavlja veliki problem, ali za mala i srednja preduzeća koja žele da izvoze na Kosovo robu u vrednosti od 500 evra, cena od 210 evra je relativno visoka i nepodnošljiva “, rekao je Alban Zusi.

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …