Home / AKTUELNO / Aleksandrin izum će pomoći svim ženama sveta, a PROIZVODIĆE GA U SRBIJI

Aleksandrin izum će pomoći svim ženama sveta, a PROIZVODIĆE GA U SRBIJI

Francuska Akademija nauka proglasila je patent mlade srpske dizajnerke Aleksandre Petrićević (22) izumom godine. Ona je dizajnirala „uteroskop“, aparat pomoću kojeg će se raditi bezbolne intervencije na grliću materice.
500

Aleksandra živi u Francuskoj i dizajner je medicinskih pomagala, a u saradnji sa lekarima i članovima porodice, koji su već osmislili neke patente, došla je do rešenja za svoj izum.

Proglašenju za patent godine, krajem juna ove godine, prisustvovalo je više od 300 privrednika i bankara iz celog sveta. Već su tada potpisani brojni ugovori. Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka sveta, a prvi uteroskopi već su isporučeni Švajcarskoj. Međutim, Aleksandra je i pored brojnih ponuda, odabrala da se ipak u Srbiji krene sa fabričkom proizvodnjom.

– Plan mi je da se u Srbiji proizvode i izvoze sve potrebne količine širom sveta. S obzirom da se godišnje u svetu obavi između 300 i 400 hiljada intervencija na materici, proširenje kapaciteta je neminovno, jer je moguće da ćemo ga proizvoditi u milionima komada – najavila je za „Blic“ Aleksandra Petrićević.

Iako njen izum finansira Francuska banka za razvoj inovacija, ona se odlučila da za konstrukcioni projekat specijalnih alata i njihovu proizvodnju angažuje kompaniju „PM inzinjering“ iz Čačka. Isto tako, proizvodnja uteroskopa počeće u firmi „Spektrum“ iz Čačka, a firmu „Biznis medijacija“ odabrala je i predložila da organizuje proizvodnju i izvoz.

Ona se nadam se da će joj i država Srbija izaći u susret nekim subvencijama za proizvodnju i izvoz.

Ona za „Blic“ ispričala i kako je uopšte došla na ideju za izum i ko joj je u svemu tome pomogao.

Koristimo instrumente pronađene još davne 1879.

– Svi zaštitni elementi su odgovor na pitanja i želja ginekologa sa kojima sam komunicirala. Prethodnih godinu dana proučavala sam anatomiju materice, kao i instrumente i aktuelne metode. Iznenadila sam se grubim instrumentima i načinom na koji se primenjuju. Prosto je neverovatno da toliko naprednih tehnologija postoji, da se svakodnevno koriste kao luksuz i komfor, a da su oni važniji nego instrumenti u medicini. Mi i dalje koristimo nehumane i zastarele metode. Neki od njih se koriste još od 1879. godine, kao na primer metalni dilatatori po Hegaru. I zato mi je drago da se o mom izumu pročulo i u Srbiji, jer je ova inovacija za mene veliki napredak za ženski svet – objašnjava Aleksandra.

Uteroskop je napravljen od plastike i štiti od povreda, perforacija, unošenja bakterija i smanjivanje bola tokom ginekološkog pregleda. – Njegovim korišćenjem može se izbeći upotreba totalnih anestezija, ali i odlazak u operacionu salu, jer se pregled ovim pomagalom može obaviti u ambulanti. Može se koristiti za obične preglede i, naravno, za veće intervencije, kao što je cista na materici, ginekološki karcinomi, kiretaže. Uteroskop zadržava otvoren kanal grlića materice i zato štiti matericu, jer se tako izbegava direktan kontak i obezbeđuje da intervencija prođe bez bilo kakvih neželjenih efekata – ispričala je Aleksandra.

Nije prvi pronalazač u porodici

Na pronalaženju ovog aparata pomagali su joj i članovi porodice, koji već imaju patentitrane izume.

– Moji stariji članovi porodice još osamdesetih godina u Francuskoj su unapredili tehnologiju iz oblasti telekomunikacija. Celog života su me učili da razmišljam samo o stvarima koje ne postoje i koje će koristiti bar 10 do 20 odsto populacije iz bilo koje oblasti. Opredelila sam se za medicinu – priča Aleksandra.

Check Also

NEREDI U AMERICI SU DAVNO ISPLANIRANI! EVO DOKAZA..

Pripadnici ekstremno levičarskog pokreta „Antifa“ u SAD počeli su da planiraju pobunu protiv tamošnjih vlasti …