Home / AKTUELNO / AMBASADOR SKOT U INTERVJUU O KLJUČNIM DANIMA ZA KOSOVO: Zapadne sile žele ovo, inače…

AMBASADOR SKOT U INTERVJUU O KLJUČNIM DANIMA ZA KOSOVO: Zapadne sile žele ovo, inače…

Ne postoji „plan Zapada o Kosovu“, nema koordiniranog predloga članica Kvinte i ne postoji plan u jedanaest tačaka – ističe za „Blic“ ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skot odgovarajući na pitanje da li je na sastanku u Vašingtonu usvojen plan, obavezujući za Srbiju.

U javnosti su se pojavile tvrdnje da su države Kvinte – SAD, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija usvojile razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije.

Ambasador SAD u izjavi za „Blic“, međutim, kaže da je uobičajeno da se države sreću s vremena na vreme i razgovaraju.

– Normalna diplomatska praksa je da se zemlje koje imaju slične stavove sastaju s vremena na vreme kako bi razmenile mišljenja i uskladile svoju politiku. Međutim, ne postoji „plan Zapada o Kosovu“, nema koordiniranog predloga članica Kvinte i ne postoji plan u jedanaest tačaka. Sve su to fantazije maštovitih medija – tvrdi Skot.

On dodaje da je cilj dijaloga u Briselu o Kosovu normalizacija odnosa, ali i da bi bilo koji dogovor opstao na Kosovu on mora da bude plod pregovora lidera Beograda i Prištine.

– Sjedinjene Države slažu se sa svojim evropskim saveznicima i partnerima da bi cilj dijaloga u Briselu trebalo da bude sveobuhvatna normalizacija odnosa primenom pravno obavezujućeg dokumenta. No, kao što smo to istakli mnogo puta do sada, da bi takav dogovor izdržao test vremena, on mora proisteći direktno iz pregovora političkih lidera Prištine i Beograda – poručuje ambasador SAD.

Spekulacije o dokumentu koji su sastavile države Kvinte na sastanku u Vašingtonu izazvao je lavinu osuda u domaćim medijima.

Kako je navođeno, ključne tačke tog „vašingtonskog papira“ su potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije. Međutim, kako nisu sve države EU priznale nezavisnost Kosova, pojedini su tvrdili da u vašingtonskom dokumentu stoji i da mora da se izvrši pritisak na sve članice EU koje nisu priznale Kosovo, ali i da se lobira u UN i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu.

Među navodima je i da države Kvinte upozoravaju da mora da se suzbije inicijativa o podeli Kosova kao rešenju, ali i oduzimanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština. U Vašingtonu je navodno dogovoreno i da se Srbija uslovi otvaranjem poglavlja u pregovorima sa EU kao i da se izvrši pritisak na susedne zemlje da otvaranju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granica. Pojedini mediji su objavili da je sastanak zemalja Kvinte održan baš na dan vojne parade u Moskvi. Oglasio se šef diplomatije Ivica Dačić koji je ustvrdio da su prištinske vlasti angažovale lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …