Home / AKTUELNO / AMERIČKI GENERAL OTKRIO: Ako ovako nastavimo, SAD već kroz pet godina ostaju bez vojne dominacije u svetu!

AMERIČKI GENERAL OTKRIO: Ako ovako nastavimo, SAD već kroz pet godina ostaju bez vojne dominacije u svetu!

vojnici- bojiste- slemovi- rat

AKO Pentagon ne bude imao stabilno i na potrebnom nivou finansiranje, Sjedinjene Države će već kroz pet godina izgubiti sposobnost da obezbeđuju svoje vojno prisustvo i vojnu silu u svetu – ocenio je Džozef Danford.

Učinio je to za vreme slušanja u komitetu Senata SAD za oružane snage. Načelnik američkog generalštaba (komiteta načelnika štabova) naglasio je da Amerika već gubi vojnu dominaciju u svetu i da svoje pozicije prepušta „potencijalnim protivnicima“.

Dodao je: „A sposobnost demonstracije vojne sile izvan sopstvenih granica nalazi se u samim temeljima naše odbrane. Zato moramo povećavati svoje odbrambene mogućnosti“.

General Danford je ukazao da je Pentagon poslednjih godina imao budžet na nivou 450 milijardi dolara i otkrio da Kopnene snage SAD i ratna flota zbog toga imaju probleme sa borbenom gotovošću, a da vojnoj avijaciji fale i piloti i avio-mehaničari.

Prvi general SAD u ovom kontekstu je upozorio senatore:

„Mi moramo krenuti putem obnove svoje podrivene superiornosti, a za to je potrebno odgovarajuće finansiranje“.

Pre neki dan je šef Pentagona, general Džejms Matis, javno rekao da je posle preuzimanja dužnosti bio šokiran niskim nivoom borbene gotovosti američke vojne sile.

Matis je, inače, izjavio da Vašington brinu učestali letovi ruskih vojnih aviona u blizini Aljaske:

„Ne shvatam šta Rusi tim letovima žele da postignu. Međutim, kada se to sagleda zajedno sa njihovim ugrožavanjem demokratije preko sajber-prostora i onim što rade u Siriji – onda letovi njihovih „Medveda“ (Tu-95) u blizini Aljaske mora da nas veoma zabrinjava i mi moramo da to prekinemo“.

Naravno, nije objasnio kako Pentagon zamišlja da spreči Rusiju da njeni avioni lete međunarodnim vazdušnim prostorom pored Aljaske.

Matis je ukazao da su pomenuti ruski avioni za proteklih šest nedelja pet puta leteli pored Aljaske.

 

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …